default-header
HomeNieuwsEen hart op schaal uit de 3D-printer

Een hart op schaal uit de 3D-printer

AandoeningBehandeling

vrijdag 30 juni 2023, door Hartpatiënten Nederland

De komst van de 3D-printer kan op medisch gebied veel veranderen. In het Catharina Ziekenhuis onderzoeken hartchirurg Niels Verberkmoes en hartchirurg in opleiding Jules Olsthoorn de opties van 3D-printtechnieken binnen de cardiochirurgie en cardiologie.

Het Catharina Hart- en Vaatcentrum in Eindhoven beschikt inmiddels zo’n vier jaar over een 3D-printer. Langzaam maar zeker worden de mogelijkheden zichtbaar. “Als de anatomie heel complex is, zijn 2D-beelden, zoals CT-scans, echo’s en röntgenfoto’s, op zichzelf onvoldoende om het geheel te beoordelen”, vertelt Jules Olsthoorn. “Dit geldt met name voor hoog complexe hartaandoeningen, zoals type A dissecties, aorta-aneurysmata en cardiale tumoren. Initieel zijn we begonnen met 3D-software, maar alsnog misten we de mogelijkheid om het vanuit alle hoeken te bekijken en op ware grootte. Het zou veel handiger zijn als je de anatomie letterlijk in je handen kunt houden en voelen, dachten we.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.