default-header
HomeNieuwsDe kracht van vitaminen

De kracht van vitaminen

AandoeningBehandelingLeefstijl

woensdag 6 april 2022, door Hartpatiënten Nederland

In een tijd waarin een nieuwe lockdown continu op de loer ligt en de leefwereld soms lange tijd beperkt wordt tot de woonkamer, kan de aandacht voor een gezonde leefstijl naar de achtergrond verdwijnen. En dat terwijl een gebalanceerd eetpatroon en voldoende beweging voor hartpatiënten juist doorslaggevend kunnen zijn. Toch hoeft het helemaal niet zo moeilijk te zijn om thuis gezond te blijven leven, vertelt ziekenhuisapotheker Marieke Aalbers.

Aalbers zag het bij haar eigen kinderen gebeuren. De lockdown hield hen lange tijd aan huis gekluisterd en liet hun vaste sportroutine als sneeuw voor de zon verdwijnen. “Ineens was daar geen atletiekles meer, geen free running… Nu ze dankzij de versoepelingen van de maatregelen weer mogen, blijkt het lastig om ze het huis uit te krijgen. Het vergt echt moeite om een routine opnieuw op te pakken.” Dat geldt natuurlijk voor velen met hen. Door de sluiting van sportscholen en het verdwijnen van mogelijkheden om in kleinere clubjes samen te bewegen, is ook voor veel hartpatiënten tijdens de lockdown een belangrijke drijfveer verdwenen. Zonde, zo vindt Aalbers, want volgens de ziekenhuisapotheker en orthomoleculair therapeut is een gezonde leefstijl – boven medicatie – essentieel voor een goede gezondheid.

Vitamine C

Gelukkig kan een goed doordacht voedingspatroon ook heel veel doen voor de gezondheid. Met name vitamine C heeft een bewezen gunstige werking voor mensen met hart- en vaatziekten. Ook vermindert de vitamine het risico op deze aandoeningen. “Vitamine C is een antioxidant die een ontstekingsremmend effect op het lichaam heeft”, legt Aalbers uit. De vitamine zorgt ervoor dat de vaatwanden sterk blijven en beschermt gezond weefsel tegen zogeheten vrije radicalen. Dat zijn agressieve stoffen die schade toebrengen aan cellen en weefsels. Wanneer die niet worden aangepakt door antioxidanten, kunnen ze volgens sommige onderzoeken mogelijk kanker en hart- en vaatziekten veroorzaken op de langere termijn. “Vitamine C is een heel belangrijk element waarmee je aan je weerstand kunt bouwen. Het geeft je immuunsysteem een boost en zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt.” Je vindt de vitaminen in onder andere sinaasappels, citroenen, kiwi, broccoli en boerenkool.

Hekel

Voorbeelden van het positieve effect van gezond eten ziet Aalbers maar al te vaak, in haar praktijk als orthomoleculair therapeut. “Zo was er onlangs een dame met colitis ulcerosa, oftewel ontsteking van de dikke darm. Ze gebruikte daarvoor medicatie, maar kon daarmee haar aandoening nog steeds niet helemaal onder controle krijgen. Uit een analyse van haar darmmicrobioom en een bloedtest, bleek dat ze meer rauwe groenten zou moeten eten. Die at ze inderdaad nauwelijks, vertelde ze. Ze had een hekel aan salades, omdat ze vroeger bij haar ouders iedere week hetzelfde kreeg: altijd maar weer die standaard botersla met tomaat, ei en komkommer. Ze werd er flauw van. Ik heb haar toen een boek met salades aanbevolen met daarin makkelijke, lekkere saladerecepten en ideeën voor dressingen die je een tijdje kunt bewaren. Zo hoef je dus niet telkens opnieuw langdurig in de keuken te staan.

Immuunsysteem

De coronacrisis heeft er mede voor gezorgd dat er meer aandacht is gekomen voor ‘leefstijl als medicijn’, ziet Aalbers. “Het immuunsysteem is onze houvast in het afweren van het coronavirus. Door een vaccinatie wordt het immuunsysteem gestimuleerd, maar alsnog is het ons eigen lijf dat aan het werk moet om antistoffen aan te maken die het virus onschadelijk maken. Bij kinderen gaat dat vrij gemakkelijk. Zij hebben meestal nog een goed immuunsysteem en krijgen milde klachten bij een coronabesmetting. Voor veel volwassenen ligt dat anders. Het immuunsysteem is al aangetast door bijvoorbeeld eerdere ziekte of ouderdom, waardoor een besmetting ernstiger kan uitpakken. Mensen zijn daardoor meer gaan nadenken over het verbeteren en op peil houden van de eigen weerstand, waardoor zo’n virus minder kans krijgt ernstige schade aan te richten. Een gezonde leefstijl draagt daaraan bij.”

Uitbreiding

Ook vakgenoten blijven in toenemende mate toestromen, vervolgt Aalbers, die tevens lid is van Vereniging Arts en Leefstijl. Deze vereniging wil leefstijlgeneeskunde op korte termijn volwaardig onderdeel laten worden van de gezondheidszorg. De teller staat inmiddels op zo’n 1600 leden en dat aantal is nog steeds aan het stijgen. “Iedere week meldt zich wel een nieuwe leefstijlapotheker aan bij de vereniging en over het hele land verspreid zijn tegenwoordig zorgprofessionals gevestigd die zich met leefstijl bezighouden. Een positieve ontwikkeling, en een mooie taak om leefstijlgeneeskunde samen met collega’s definitief op de kaart te krijgen.”

Leefstijlgerelateerde vragen? Neem contact op met ons en vraag naar Donna.  

Tekst: Yara Hooglugt
Beeld: Marieke Aalbers

Dit artikel verscheen in het HPNL magazine. Interesse? Vraag hier het HPNLmagazine aan.


Geef een reactie