default-header
HomeNieuwsCardiologen Amphia Breda streken teveel geld op voor adviezen

Cardiologen Amphia Breda streken teveel geld op voor adviezen

BehandelingBelangenbehartigingZiekenhuis

vrijdag 16 juni 2023, door Hartpatiënten Nederland

BREDA – Enkele cardiologen van het Amphia ziekenhuis in Breda hebben voor advieswerk meer geld opgestreken dan is toegestaan. Dat blijkt uit onderzoek door de NOS. Het gaat om adviezen voor leveranciers van medische hulpmiddelen, die hen daarvoor te royaal vergoedden. Het ziekenhuis heeft de betreffende artsen inmiddels op de vingers getikt. Ze moeten het teveel betaalde geld terugbetalen. Over verdere sancties doet het ziekenhuis geen mededelingen.

Behalve dat de cardiologen – het zouden er minder dan vijf zijn – teveel geld kregen voor hun diensten, hebben ze hun betalingen volgens de NOS ook verborgen gehouden voor hun ziekenhuisbestuur en ook niet gemeld in het openbare Transparantieregister. De NOS baseert zich op een rapport van externe onderzoekers, die ernaar keken in opdracht van het ziekenhuis.

“De cardiologen handelden hiermee in strijd met de regels die ongewenste beïnvloeding en omkoping van artsen moeten voorkomen”, aldus de NOS. Het ziekenhuisbestuur laat overigens weten dat voor omkoping in het Amphia geen aanwijzingen zijn gevonden.

Eerder al bleek na onderzoek door NOS en Nieuwsuur dat cardiologen in meerdere ziekenhuizen betalingen van leveranciers van medische hulpmiddelen niet aan hun ziekenhuisbestuur meldden. Ook ontbraken in het Transparantieregister meerdere betalingen aan medisch specialisten. Waaronder die van Amphia dus, blijkt nu. “Dat register is juist bedoeld om volledige opening van zaken te geven over de banden van artsen met de farmaceutische bedrijven en de medische hulpindustrie”, aldus de NOS.

Medisch specialisten mogen volgens de omroep dit jaar 187 euro per uur in rekening brengen voor werkzaamheden. Maar in Amphia bleken de zakken van enkele cardiologen daarmee blijkbaar niet goed genoeg gevuld. De NOS berekende eerder al dat in drie jaar tijd zo’n 1,8 miljoen euro teveel is uitbetaald aan cardiologen in Breda. Het ziekenhuis zegt verder niets over de betalingen en bedragen die de onderzoekers nu hebben gevonden.


Geef een reactie