default-header
HomeNieuwsAls mijn hart rustig is, volgt mijn hoofd vanzelf

Als mijn hart rustig is, volgt mijn hoofd vanzelf

AandoeningBehandelingBoekenMentale vitaliteitZiekenhuis

dinsdag 19 maart 2024, door Hartpatiënten Nederland

Jarenlang ging Nolie Groothoff (37) ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Lange tijd bleef onduidelijk wat er precies met haar hart aan de hand was. Bij Nolie veroorzaakte dit veel angst. Die angst kroop steeds verder onder haar huid. Over hoe ze deze jaren beleefde en wat de impact ervan op haar leven was, schreef ze openhartig in haar eigen boek: Nooit meer de oude.                             

Twee jaar terug interviewde Hartpatiënten Nederland Nolie over haar persoonlijke verhaal. Ze had op dat moment veel last van hartritmestoornissen. Hoewel het lang duurde, gaat het sinds haar laatste ablatie in 2022 inmiddels beter met Nolie. “Ik ben van een groot deel van mijn klachten af”, vertelt ze. “Het is voor mij nu een stuk leefbaarder, omdat ik weer meer dingen kan doen. Ik heb nog steeds last van overslagen, maar de gevaarlijkere ritmestoornissen die ik had, zijn sinds mijn ablatie verdwenen. Wel zit ik nog altijd laag in mijn energie. Ik ben helaas dan ook nog niet aan het werk en zit in de Ziektewet. Toch hoop ik, als er een uitspraak komt van het UWV, dat ik misschien tóch deels kan werken. Het liefst zou ik een studie volgen en in het ziekenhuis op de poli cardiologie gaan werken. Dan kan ik, mede vanuit mijn eigen ervaring als patiënt, ook anderen helpen.”

Stoornissen

Nolie wilde, ondanks dat ze niet mag werken, graag bezig blijven. Zo kwam ze dan ook op het idee om haar verhaal op te schrijven en alles te bundelen in een boek. “Ik schreef een inleiding en kon niet meer stoppen met schrijven. Eén van de redenen om een boek te schrijven, was voor mij dat ik iets tastbaars kon achterlaten voor mijn omgeving. Dat klinkt deprimerend, maar ik heb op veel momenten gedacht dat ik het niet zou halen.” Nolie werd in 2008 gediagnosticeerd met hartritmestoornissen, na de bevalling van haar dochter. Daar kwamen ook angststoornissen uit voort. “Ik neem mensen in mijn boek mee in wat er door me heen ging, wat dit alles mentaal met me deed. Hoe het mijn dagelijks leven beïnvloedde en welke beperkingen het veroorzaakte. Dat werden er namelijk steeds meer. Ik heb ook veel medicijnen uitgeprobeerd en ablatie na ablatie gehad. Als je een diagnose krijgt, kom je echt in een ziekenhuiscircus terecht.”

Op de rem

Nolie ging door een hele moeilijke periode, leefde van afspraak naar afspraak. “Ik wilde, bijna op het ziekelijke af, continu in de buurt zijn van een ziekenhuis. Daar kwam bij dat ik van kinds af aan best wel een angstig persoon ben. Dat leg ik ook uit in mijn boek. Het heeft er bij mij altijd in gezeten. Als je dan éénentwintig bent, moeder wordt en van je huisarts te horen krijgt dat hij een ruisje bij je hart hoort, stort je wereld in. Ik ging van een levenslustig naar een levensbang persoon.”

Constant werd er voor haar gevoel op de rem getrapt door haar lichaam. “Ik zette tien stappen vooruit, waarna er iets gebeurde en ik meteen weer twintig nul achter stond. Het voelde alsof ik een steentje in mijn schoen had en daarmee de marathon moest rennen. Ik moest de finish halen, terwijl ik ondertussen steeds maar met dat steentje bezig was. Dat is heel frustrerend. Ik denk dat veel mensen met een onzichtbare ziekte dit herkennen. Die frustratie beschrijf ik ook in mijn boek, net als het stukje acceptatie. Daarom heet mijn boek Nooit meer de oude, omdat ik moet accepteren dat ik dat niet meer ga worden. Ook angst is iets dat onder mijn huid zit en niet meer weggaat, al kan ik nu veel beter relativeren en ga ik niet meteen van het ergste uit. Als mijn hart rustig is, volgt mijn hoofd vanzelf. Voor mij is dat altijd zo geweest. Daarnaast vond ik het belangrijk om niet alleen mijn verhaal, maar ook verhalen van andere vrouwen met hartklachten in het boek aan bod te laten komen.”

Niet alleen

Nolie durft inmiddels weer te dromen. Ze durfde lange tijd niet te denken aan morgen, uit angst dat ze morgen niet zou halen. Nu durft ze vooruit te kijken. Ze hoopt dat haar verhaal iets voor andere hartpatiënten kan betekenen, en misschien zelfs ook voor specialisten. “Er gaat zoveel door je heen als je in een ziekenhuis ligt. Of je nu op de verpleegafdeling of operatietafel ligt, je voelt je gewoon patiënt. Ik heb me ook heel lang alleen maar die patiënt gevoeld. Niet meer Nolie, een vrouw, een moeder. Continu was ik met mijn hart bezig, waardoor je vergeet te leven. Ik wil dat mensen weten dat ze niet alleen zijn, want ik weet hoe alleen je je kunt voelen. Toch zijn er nog zoveel anderen die hetzelfde ervaren. Hopelijk kan ik hartgenootjes door het delen van mijn verhaal een hart onder de riem steken.”

Nolie´s boek is te koop bij diverse boekhandels en tevens te bestellen via Bol.com. De opbrengst van de verkoop van haar boek doneert Nolie aan het Maastricht UMC+, voor wetenschappelijk onderzoek.

Tekst: Laura van Horik
Beeld: Nolie en haar paard Calisto

Dit artikel verscheen eerder in het Hartbrug Magazine.


Geef een reactie


Reacties (2)

  • Anita v.d. Neut Lambregts 27 maart 2024

    Beste mevrouw Groothoff,
    ik heb uw verhaal met belangstelling gelezen. (Nog niet het boek) Veel overeenkomsten. Wat mij opvalt is dat mijn cardioloog + huisarts er nogal laconiek op reageren: ” Mevrouw het is hinderlijk maar niet direct levens bedreigend”. Eraan toevoegend:’ maar u bent ook al 95!’ Laatst kreeg ik de boodschap:’ u bent uitbehandeld en dus vanaf nu bent u uw eigen cardioloog!’
    Bijna iedere nacht heb ik boezemfibrilleren en vlucht dus mijn bed uit. Ik weet het eerst aan het matras, vervolgens de elektrische deken en toen weer de veerstelinrichting voor het hoofdeinde resp. voeteinde. Als ik mijn vlakke hand op de matras leg lijkt het alsof de matras vibreert. Ik ben bang dat ik er mee zal moeten leren leven. Ik kom veel nachtrust tekort, er zijn nachten dat ik slechts 2 uur slaap! Geen prettig vooruitzicht…….
    Met vriendelijke groet, Anita vd Neut.

  • Kirdneh1969 20 april 2024

    Hallo Nolie,
    Een heel herkenbaar verhaal. Als 4 jarige is bij mij een ruis bij het hart ontdekt( inmiddels 54 en 7 jaar geleden een Bentall operatie ondergaan) Van jongs af aan is mij verteld dat het allemaal niet zo’n probleem was en dat ik op latere leeftijd wellicht wat conditionele problemen kon gaan ondervinden.
    In mijn jeugd was niet geheel duidelijk wat de ruis veroorzaakte, ik denk dat ergens rond de 30 duidelijk werd dat het om een 2-slippige aortaklep ging. Nog altijd was de boodschap geen probleem kun je 100 mee worden. Rond de 40 bleek echter de aortawortel ook verwijd te zijn, in 2016 bleek de verwijding zo ernstig dat een operatie onvermijdelijk bleek. Ook toen was de boodschap, gelijk maar doen kun je daarna weer lekker door.

    Echter waar ik voor mijn operatie moeiteloos mee kon met jongemannen die 10 jaar jonger waren, en de boodschap vanuit de medische wereld, operatie, half jaartje herstel en je bent er weer. Oh wat ben ik daar bedrogen uitgekomen.

    Nu 7 jaar later ben ik ongeveer zo ver dat ik kan accepteren dat ik “nooit meer de oude word”
    Maar waar jij de angst voelde om ‘s-ochtends niet meer wakker te worden. Voel ik ook nu nog af en toe de onverschilligheid dat het mij niet uitmaakt of ik al dan niet wakker word.

    Mede veroorzaakt door het feit dat iedereen niets aan je ziet en verwacht dat je weer functioneert als voorheen, en wellicht is dat bijna zo. Iedere dag blijft een opgave, fysiek en soms ook mentaal.

    Succes met alles en dat al je dromen uit mogen komen.
    Groet,
    Erik