default-header
HomeNieuwsAbleren bij ritmestoornis heel vaak niet nodig

Ableren bij ritmestoornis heel vaak niet nodig

AandoeningBehandeling

dinsdag 27 september 2022, door Hartpatiënten Nederland

Twee belangrijke risicofactoren voor hartritmestoornissen zijn hoge bloeddruk en overgewicht. Dat zegt cardioloog Remko Kuipers. “Inmiddels is meer dan de helft van de West-Europeanen te dik, in de VS is dat nog meer”, weet hij. “Overgewicht is goed nieuws voor iedereen met een baan in de zorg (lees: iedereen die geld verdient aan zieke mensen), maar maakt de zorg tegelijk onbetaalbaar. Laat staan dat mensen met overgewicht er zelf beter van worden.”

Ablatie

Cardiologen laten in veel gevallen patiënten met overgewicht en een hartritmestoornis te snel ableren. En dat terwijl dat vaak nog helemaal niet nodig is. Ableren is het wegbranden van de oorzaken van de hartritmestoornis. Op zich is dat vaak effectief. Maar dat geldt met name voor gezonde mensen. Hoe groter iemands overgewicht, hoe groter de kans dat het niet lukt. Meer overgewicht vergroot niet alleen de kans op een hartritmestoornis, maar verkleint ook de kans op succes bij ablatie. “Dan zou je in feite iemand moeten zeggen: val eerst eens tien procent af en kom dan terug!”, zegt Kuipers.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.