default-header
HomeNieuws27% gevaccineerden Mexicaanse griep heeft lichte bijwerking

27% gevaccineerden Mexicaanse griep heeft lichte bijwerking

donderdag 26 november 2009, door Hartpatiënten Nederland

Zorgverleners en patiënten kunnen bijwerkingen die samenhangen met vaccins tegen Nieuwe influenza A (H1N1) melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

Daarnaast volgt Lareb ruim 3000 personen die door de huisarts gevaccineerd zijn gedurende een periode van drie maanden. Ruim 2500 van hen (2592 personen) heeft de eerste enquêtes ingevuld in het kader van dit Vaccinmonitor onderzoek. Hieruit blijkt dat 27,4% van hen een, meestal lichte, bijwerking ervaart en dus 72,6% helemaal geen bijwerking.

Melden bijwerkingen vaccinatie Mexicaanse griep blijft belangrijk
Deze week is begonnen met vaccinatie van kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot vier jaar. Naast deze groep hebben de mensen uit de gebruikelijke risicogroepen voor complicaties van de griep hun eerste vaccinatie ontvangen. Hoewel tot op heden geen verontrustende signalen zijn ontvangen, blijft de aandacht voor bijwerkingen van vaccinatie gewenst. Lareb onderzoekt of de gemelde bijwerking inderdaad het gevolg is van de vaccinatie. Een goed overzicht van klachten die met vaccinatie in verband werden gebracht door patiënten en zorgverleners is essentieel.

Lareb heeft tot en met 25 november 1438 meldingen ontvangen. Bij bijzondere meldingen is contact opgenomen met de meldende patiënt of zorgverlener om zoveel mogelijk informatie te vergaren. Aangezien onderzoeksgegevens bij kinderen beperkter zijn, is het van groot belang dat klachten bij individueel gevaccineerde kinderen zo goed mogelijk gedocumenteerd worden. De gemelde klachten worden geanonimiseerd aangeboden aan de betrokken instanties en gedeeld met buitenlandse zusterorganisaties via de Wereldgezondheidsorganisatie. Het overzicht van deze klachten is openbaar toegankelijk via www.lareb.nl.

Een overzicht van de gemelde bijwerkingen en Vaccinmonitor onderzoek kunt u vinden op onze website www.lareb.nl.


Geef een reactie