default-header

Hartstilstand behandelen

Home Hartstilstand behandelen

Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.

Hoe moet je een hartstilstand behandelen?

Helaas kan het soms zomaar gebeuren dat jij of iemand anders in jouw omgeving ineens een hartstilstand behandeling nodig heeft. Het slachtoffer heeft vaak een dubbele overlevingskans als hij of zij binnen vier tot zes minuten na het krijgen van een hartstilstand wordt gereanimeerd. Gebeurt dit niet snel genoeg, dan kan er door een gebrek aan zuurstof schade aan de organen ontstaan. Een behandeling hartstilstand begint met dertigmaal achter elkaar flink op de borst drukken, waarna je tweemaal het slachtoffer via de mond beademt. Dit herhaal je een aantal keer tot een arts of het ambulancepersoneel arriveert om de hartstilstand behandeling over te nemen.

Hoe moet je een hartstilstand behandelen?

Hartstilstand behandeling met defibrillator

Met een Automatische Externe Defibrillator oftewel een AED is het mogelijk om het hartritme te herstellen bij een hartstilstand. Dit apparaat wordt dan ook vaak ingezet bij reanimaties. Een AED wordt bij een hartstilstand behandeling gebruikt om het hart een soort reset te geven. De hulpverlener moet de elektroden van de AED op de borstkas plakken, waarna het hartritme wordt geanalyseerd. Vervolgens vertelt het apparaat of men een elektrische schok moet toedienen of niet. Als blijkt dat het hart nog wel klopt, dan is er geen schok nodig. Ook als het hart helemaal niets meer doet en dus geheel stilstaat, heeft een schok geen zin. In dat laatste geval moet men doorgaan met reanimeren tot de ambulance arriveert.

Hartstilstand behandeling met defibrillator

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Cursus hartstilstand behandelen om levens te redden

Niet iedereen weet precies wat hij of zij moet doen als iemand plotseling een hartstilstand krijgt. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen een EHBO-cursus of een cursus reanimeren volgen. Je kunt er misschien levens mee redden! In zo’n cursus leer je onder andere hoe je een AED gebruikt en hoe je een hartstilstand behandeling moet geven totdat een ambulance arriveert. Stichting Hartpatiënten Nederland organiseert dergelijke cursussen en heeft tevens de brochure “Leren reanimeren” uitgebracht om zoveel mogelijk mensen van de juiste kennis te voorzien.

Cursus hartstilstand behandelen om levens te redden