default-header

Hartritmestoornis

Home Hartritmestoornis

Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.

Wat is een hartritmestoornis?

Er is sprake van een hartritmestoornis (ook wel aritmie of aritmia genoemd) als het hart bij herhaling onregelmatig klopt. De elektrische geleiding van het hart doet het dan niet helemaal naar behoren en het hart gaat daardoor te snel of juist te langzaam kloppen. De hartslagfrequentie van een gemiddeld volwassen en gezond persoon ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Bij inspanning loopt de frequentie op naar 160 tot 180 slagen per minuut. Als je in rust ook al zo’n hoge hartslag hebt, dan is het dus verstandig om contact op te nemen met een dokter. Dit geldt ook als je hartslag altijd onder de 60 slagen per minuut is.

Wat is een hartritmestoornis?

Wat is de oorzaak hartritmestoornis?

Op de website van Stichting Hartpatiënten Nederland kun je ervaringen en verhalen van aritmiepatiënten lezen. Je zult merken dat deze hartritmestoornis-patiënten verschillende achtergronden hebben en van alle leeftijden zijn. Er is niet een eenduidige oorzaak hartritmestoornis te noemen. Oudere mensen hebben wel vaker last van aritmia, maar een snelwerkende schildklier, hartfalen, hartspierziekten, een aangeboren hartafwijking of een hartoperatie kunnen ook mogelijke oorzaken zijn. Slechte leefgewoonten zoals roken, teveel alcohol nuttigen en drugsgebruik vergroten daarnaast de kans dat je last krijgt van aritmie. Soms is een ritmestoornis vrij onschuldig en zal de hartslag uit zichzelf weer herstellen. Maar het kan ook gevaarlijk zijn! Het is in elk geval verstandig om naar de huisarts te gaan als je een vermoeden hebt dat je aritmie hebt.

Wat is de oorzaak hartritmestoornis?

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Hoe herken je een hartritmestoornis: symptomen

Een van de meest voorkomende hartritmestoornis symptomen zijn hartkloppingen en hartoverslagen. Je voelt je hart dan extra hard kloppen in je borst en dit geeft een pijnlijk en drukkend gevoel. Door de verhoogde hartslag ga je ook meestal zweten. Misselijkheid en benauwdheid zijn ook bekende hartritmestoornis symptomen. Sommige mensen krijgen een angstig gevoel. Vertrouw je het niet? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist, die onderzoekt of er daadwerkelijk sprake is van een hartritmestoornis.

Hoe herken je een hartritmestoornis: symptomen