default-header

Hartproblemen

Home Hartproblemen

Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.

Verschillende soorten hartproblemen

Hartproblemen kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn. Sommige mensen lopen bijvoorbeeld rond met een aangeboren hartafwijking of hartritmestoornis, terwijl anderen pas op latere leeftijd en door een ongezonde levensstijl hart- en vaatziekten ontwikkelen. De verschijnselen hartproblemen zijn ook verschillend, afhankelijk van het soort probleem. De meest bekende symptoom is een aanhoudende pijn in de borst. Een hartaanval, hartinfarct of hartstilstand is vaak het gevolg van een of meerdere problemen aan het hart. Op de website van Stichting Hartpatiënten Nederland lees je meer antwoorden op belangrijke vragen op het gebied van hart- en vaatziekten.

Verschillende soorten hartproblemen

Wat zijn de verschijnselen hartproblemen?

Naast een aanhoudende pijn in de borst zijn er nog een aantal andere symptomen die erop duiden dat er iets met het hart is. Denk maar bijvoorbeeld aan hartoverslagen, hartkloppingen, aanhoudende vermoeidheid, benauwdheid, kortademigheid, overmatig zweten en misselijkheid. Deze verschijnselen kunnen erop wijzen dat je te maken hebt met een hart- of vaatziekte. Maar ook pijn in de bovenbuik, nek, rug, kaak, tussen de schouderbladen en in de linkerarm wijzen erop dat je mogelijk een hartinfarct krijgt. Als je ook nog eens last hebt van duizeligheid, een onrustig gevoel, snelle ademhaling, extreme vermoeidheid, duizeligheid en slaapstoornissen, dan is het sowieso verstandig om een arts te raadplegen.

Wat zijn de verschijnselen hartproblemen?

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Meer leren over symptomen hartproblemen

Het is belangrijk om kennis te hebben over de symptomen hartproblemen. Deze kunnen namelijk levensbedreigend zijn! Stichting Hartpatiënten Nederland biedt veel informatie over verschijnselen hartproblemen. Verder lees je op de site onder andere over wat de risicofactoren voor verschillende hart- en vaatziekten en wat je zelf kunt doen om problemen aan het hart te voorkomen. Ook kun je via de stichting een cursus reanimeren volgen. In deze cursus leer je verschijnselen hartproblemen te herkennen en hoe je hier adequaat op moet reageren, totdat hulpdiensten arriveren. Na het volgen van deze cursus kun je misschien wel een leven redden!

Meer leren over symptomen hartproblemen