default-header

Hartinfarct

Home Hartinfarct

Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.

Wat is een hartinfarct en wat zijn de oorzaken?

Een hartinfarct is een ander woord voor hartaanval of myocardinfarct. Het wordt meestal veroorzaakt doordat er in de kransslagader een bloedprop of bloedstolsel zit. Dit knelt de zuurstofvoorziening van het hart af. De vernauwing of afknelling van de kransslagader is vaak het gevolg van aderverkalking. Men loopt een grotere risico op aderverkalking door suikerziekte, roken, teveel alcohol, hoog cholesterolgehalte, weinig bewegen, stress, overgewicht, ongezond voedsel en ouderdom. Deze factoren versterken elkaar ook. Via Stichting Hartpatiënten Nederland kun je meer informatie lezen over de oorzaken en symptomen hartinfarct.

Wat is een hartinfarct en wat zijn de oorzaken?

Algemene verschijnselen hartinfarct

De verschijnselen hartinfarct verschillen van mens tot mens. In het algemeen krijgen mensen een drukkend en pijnlijk gevoel op de borst. Dit kan in sommige gevallen uitstralen naar pijn in de arm, rug of kaak. Het is een constante en hevige pijn en houdt minstens vijf minuten aan. Ook kan het zijn dat je erg misselijk wordt en moet braken, al is dit niet in alle gevallen zo. Symptomen als zweten en benauwdheid komen ook vaak voor. Oudere mensen en diabetespatiënten voelen zich plotseling erg moe en krijgen een licht gevoel in hun hoofd. Deze verschijnselen klinken allemaal nogal vaag, maar als je twijfelt, dan is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en meteen 112 te bellen!

Algemene verschijnselen hartinfarct

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Verschillen symptomen hartinfarct tussen mannen en vrouwen

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat de verschijnselen hartinfarct ook nog eens verschillen tussen mannen en vrouwen. Vrouwen krijgen de symptomen van een hartaanval vaak al weken van tevoren, ook al hebben ze het zelf misschien nog niet door. De vrouw is dan erg moe en kortademig en slaapt slecht. Acute duizeligheid, een vervelend gevoel in de maag, pijn tussen de schouderbladen en een branderig gevoel op de borstbeen treden op. Je kunt er maar beter voor de zekerheid vroeg bij zijn. Als je dus enkele van deze symptomen voelt opkomen, schroom dan niet om medische hulp in te schakelen!

Verschillen symptomen hartinfarct tussen mannen en vrouwen