default-header

Hartfalen vrouwen

Home Hartfalen vrouwen

Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.

Hartfalen: vrouwen ervaren dit anders dan mannen

Verschijnselen hartfalen vrouwen worden vaak minder snel herkend dan bij mannen. Dit is een kwalijke zaak, want hierdoor sterven er meer vrouwen aan hartfalen omdat men niet op tijd aan de bel heeft getrokken. Een reden waarom de verschijnselen bij vrouwen minder goed herkend worden, is omdat de signalen bij vrouwen wat vager zijn. Mannen krijgen bijvoorbeeld last van pijn op de borst en in de bovenarm, terwijl de meeste vrouwen deze symptomen niet eens krijgen. Verschijnselen hartfalen vrouwen zijn een stuk vager, waardoor ze eerder worden genegeerd.

Hartfalen: vrouwen ervaren dit anders dan mannen

Wat zijn de verschijnselen hartfalen vrouwen?

Symptomen hartfalen vrouwen zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning, misselijkheid en pijn in de schouderbladen. Veel van deze verschijnselen worden in de meeste gevallen ook toegeschreven aan de overgang. Dit maakt het herkennen van hartfalen bij vrouwen een stuk moeilijker. Mannen krijgen plotseling heftige klachten, terwijl vrouwen wekenlang zeurderige en mildere klachten ervaren. Vrouwen krijgen weken voor een hartaanval bijvoorbeeld last van hartkloppingen en slaapstoornissen. Echter denken veel vrouwen dat ze zich niet aan moeten stellen en gaan daarom ook niet naar de huisarts om deze klachten te bespreken, terwijl er misschien wel sprake is van hartfalen.

Wat zijn de verschijnselen hartfalen vrouwen?

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Symptomen hartfalen vrouwen leren herkennen

Het is erg belangrijk om symptomen hartfalen vrouwen te leren herkennen, want hartfalen is een ernstige zaak. Stichting Hartpatiënten Nederland biedt daarom veel informatie op het gebied van allerlei hartziekten. Op de website lees je ook meer over de verschillen in symptomen bij hartfalen tussen man en vrouw. Ook heeft de stichting verhalen van mede-hartpatiënten verzameld. Deze verhalen vertellen je hoe het is om met hartproblemen te leven. Iedereen ervaart dit weer op hun eigen manier. Als jij ook een hartziekte hebt en te maken hebt met hartfalen, dan ben je natuurlijk ook hartstikke welkom om jouw persoonlijke ervaringen te delen!

Symptomen hartfalen vrouwen leren herkennen

Vrouwen klagen minder

Hartklachten en symptomen van een hartinfarct (Vrouwen worden in de volksmond ten onrechte het zwakke geslacht genoemd. In werkelijkheid zijn ze dat niet: ze houden zich vaker sterker dan mannen, klagen minder en zijn eerder genegen hun (pijn)klachten weg te wuiven. Tot eigen schade! Zeker in geval van een hartaanval kan dit tot ernstige gevolgen lijden. Daarom is het heel belangrijk goed te weten welke symptomen zich bij vrouwen kunnen voordoen in geval van hartklachten of een hartaanval.

Vrouwen hebben de pech dat zelfs artsen een hartinfarct bij haar vaak niet als zodanig herkennen, en dus een verkeerde diagnose stellen. De laatste tijd komt daarin gelukkig verandering, omdat toonaangevende artsen zoals cardioloog Angela Maas campagne voeren om hartklachten bij vrouwen eerder te herkennen.

De symptomen op een rijtje:
 • pijn tussen de schouderbladen,
 • plotselinge duizeligheid,
 • opeens heel erg moe zijn,
 • soms flauwvallen,
 • even buiten westen raken,
 • pijn in armen, schouder of kaak,
 • licht in het hoofd voelen,
 • misselijkheid,
 • zweten,
 • een branderig of een ander naar gevoel in de maagstreek,
 • kortademigheid,
 • hartkloppingen.

Als enkele van deze symptomen zich voordoen, bel dan 112. Ook bij twijfel! Vaak kondigt een hartaanval bij vrouwen zich al weken van tevoren aan, zonder dat zij of haar omgeving dat daaraan koppelt. In dat geval kan er sprake zijn van slapeloosheid, kortademigheid en grote vermoeidheid. Ga voor het te laat is naar de dokter! Bedenk dat de meeste vrouwen niet te veel maar juist te weinig klagen. Trek gerust aan de bel als u het niet vertrouwt, en wuif pijn niet steeds weg. Hartklachten worden bovendien maar al te snel verward met maagklachten! Bij twijfel, ga naar de dokter!

Vrouwen klagen minder