default-header

Hartafwijking

Home Hartafwijking

Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.

Aangeboren hartafwijking

Ongeveer 1 op de 100 mensen worden geboren met een hartafwijking en in Nederland zijn dat jaarlijks ongeveer 1500 baby’s. Soms komt tijdens de zwangerschap al naar voren dat de ongeboren baby iets aan het hart heeft, maar het kan ook zo zijn dat je hier pas achter komt als het kind wat ouder is. Sommige hartafwijkingen zijn erfelijk en hier zijn verschillende testen voor mogelijk. De afwijkingen variëren van een minuscuul gaatje in het hart tot aan ernstige onderontwikkelde delen van het hart zoals het hypoplastisch linker hart syndroom. De ernstigste afwijkingen worden vaak al tijdens de zwangerschap in de 20 weken echo opgemerkt.

Aangeboren hartafwijking

Verschijnselen hartafwijking bij een kind

Baby’s en kleine kinderen zijn vaak minder goed in staat om zelf aan te geven dat ze zich niet goed voelen. Daarom is het belangrijk om als ouder te weten wat de verschijnselen hartafwijking zijn. Kinderen kunnen verschillende klachten vertonen en een van de meest opvallende verschijnselen is dat het kind een blauwe/grauwe huid tint heeft. Baby’s drinken slecht en groeien daardoor ook niet goed. Verder zijn kortademigheid en overmatig transpireren ook soms een teken dat het kind problemen aan het hart heeft. Ook hartritmestoornissen herken je bij kinderen aan een bleke teint, veel zweten en slecht drinken.

Verschijnselen hartafwijking bij een kind

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Meer weten over de symptomen hartafwijking

Stichting Hartpatiënten Nederland komt op voor de belangen van hartpatiënten van alle leeftijden. Je vindt hier veel informatie over symptomen hartafwijking en daarnaast kun je via de stichting ook in contact komen met lotgenoten die hartproblemen hebben. Of misschien ben je zelf ouder van een kind die een hartprobleem heeft en wil je graag meer weten over de ervaringen van andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten. Als donateur van Stichting Hartpatiënten Nederland is het tevens mogelijk om gebruik te maken van hun medische en juridische expertise. Wellicht wil je graag een second opinion of vind je dat je onredelijk lang moet wachten totdat jouw kind eindelijk medische hulp krijgt.

Meer weten over de symptomen hartafwijking