default-header

Hartaandoening

Home Hartaandoening

Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.

Wat verstaan we onder een hartaandoening?

Er bestaan veel verschillende soorten hartaandoeningen. Sommige zijn aangeboren en andere ontwikkel je pas op een oudere leeftijd. Een voorbeeld van een aangeboren aandoening is het hypoplastisch linkerhartsyndroom, waarbij het linker gedeelte van het hart en de aorta niet volgroeid zijn. Endocarditis is een ontsteking van de binnenbekleding van het hart en is niet aangeboren. Je kunt dit oplopen als je bijvoorbeeld wondjes op het lichaam hebt en er via je bloedbaan bacteriën in je hart en hartkleppen terechtkomen. Veel aandoeningen aan het hart zijn met medicijnen zoals bloedverdunners en cholesterolverlagers te verhelpen, maar soms zijn operaties noodzakelijk. Verder loop je minder kans op een aandoening als je een gezonde levensstijl nastreeft, waarbij je veel beweegt, gezond eet en niet rookt.

Wat verstaan we onder een hartaandoening?

Meest voorkomende verschijnselen hartaandoening

Sommige verschijnselen hartaandoening zijn erg duidelijk, zoals een aanhoudende en drukkende pijn op je borst. Maar er zijn ook wat minder bekende symptomen van hartaandoeningen. Voorbeelden hiervan zijn: langdurige vermoeidheid, benauwdheid, kortademigheid, misselijkheid, overmatig zweten en krachtverlies in de ledematen. Veel mensen hebben zo nu en dan weleens last van deze verschijnselen en in veel gevallen zijn ze ook onschuldig. Het is dus vaak moeilijk te zeggen of het nu om een hartkwaal gaat of niet. Als je voor een langdurige periode last hebt van meerdere symptomen, dan is het wel verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Meest voorkomende verschijnselen hartaandoening

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Uitgebreide informatie over symptomen hartaandoening

Op de website van Stichting Hartpatiënten Nederland is meer informatie te lezen over de verschillende symptomen hartaandoening. Je kunt hier ook terecht als je lotgenoten zoekt. Veel hartpatiënten halen namelijk hun kracht uit het delen van verhalen, ervaringen en tips met elkaar. Aangezien de verschijnselen erg verschillend zijn, is het ook interessant om te lezen hoe anderen een hartziekte ervaren. Verder komt de stichting op voor de belangen van hartpatiënten. Als donateur kun je daarom ook terecht voor medisch of juridisch advies. De stichting helpt hartpatiënten hun weg te vinden in de door winstdoelstellingen gedomineerde zorg en farmacie.

Uitgebreide informatie over symptomen hartaandoening