default-header

Hart- en vaatziekten

Home Hart- en vaatziekten

Hartpatiënten Nederland zet zich al jaren voor hartpatiënten in en heeft in die tijd al heel wat resultaten behaald. Zo zijn er inmiddels veel mensen opgeleid om een Hartbewaakt Nederland te creëren, oftewel middels reanimatie onderwijs. Lees hier over onze ambities en doelen.

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten zijn de grootste doodsoorzaak in Nederland en bekende vormen zijn bijvoorbeeld een hartinfarct, beroerte of hartkramp. Deze ziekten zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Zo zijn sommige ziekten aangeboren. Het hart heeft zich dan niet goed ontwikkeld tijdens de zwangerschap. Maar hart- en vaatziekten worden soms ook veroorzaakt door een slechte bloedtoevoer naar het hart of de hersenen, zoals trombose of slagaderverkalking. Dit kan als gevolg hebben dat je een hartinfarct of een beroerte krijgt. Verder bestaan er ook allerlei vaatziekten zoals spataders of vernauwingen van de halsslagader. Sommige ziekten zijn erfelijk, maar andere ontstaan door ongezond leven. Je verkleint het risico op het ontwikkelen van vaat- en hartziekten als je regelmatig beweegt, gezond eet en niet rookt.

Wat zijn hart- en vaatziekten?

Meest voorkomende verschijnselen hart- en vaatziekten

Een pijnlijk gevoel op de borst is een van de meest voorkomende verschijnselen die erop duiden dat je wellicht iets aan het hart hebt. Deze pijn kan soms uitstralen naar de armen, bovenbuik, nek, rug of kaken. Verder krijg je ook vaak last van erge vermoeidheid, misselijkheid, braken, veel zweten, kortademigheid en benauwdheid. Het is soms erg moeilijk om de symptomen van een hartziekte te herkennen, want de symptomen lijken op het eerste gezicht onschuldig. Met name voor vrouwen van middelbare leeftijd is het lastig om de verschijnselen aan hartproblemen te linken, want vermoeidheid, hartkloppingen en veel transpireren zijn ook symptomen die bij de overgang horen.

Meest voorkomende verschijnselen hart- en vaatziekten

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?

Meer leren over symptomen hart- en vaatziekten

Wil je meer te weten komen over symptomen hart- en vaatziekten? Bezoek dan de website van Stichting Hartpatiënten Nederland. Deze stichting komt op voor de belangen van hartpatiënten en biedt veel informatie over verschillende hartaandoeningen. Ook is het mogelijk om via de stichting een reanimatiecursus te volgen, waarin je ook leert hoe je de symptomen van hartziekten herkent. Verder kun je in contact komen met mede-hartpatiënten die hetzelfde doormaken als jij. Op het forum laat je een berichtje achter en praat je met anderen over jouw ervaringen.

Meer leren over symptomen hart- en vaatziekten