default-header

Re:vragen

Home Forums Hartkleppen vragen Re:vragen

#85981
Elsje
Deelnemer

Beste Johanna en Adrie,

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, als het om de mitralis- of aortaklep gaat, wat het meest voorkomt, dan maakt het tegenwoordig denk ik niet zo heel veel uit waar en door wie je geopereerd wordt. Dit zijn routine-operatie’s die zoveel gedaan worden, dat elk ziekenhuis dat hartoperatie’s doet, ruim voldoende ervaring heeft. De wachttijden per ziekenhuis kunnen wel wat verschillen, je kunt ze rechts op deze site aanklikken, en het varieert van 2 tot 12 weken, dus dat is wel de moeite van het informeren waard.

Het is in ieder geval een voordeel dat uw vrouw in goede conditie is, en ook de leeftijd is een voordeel
om een goede kans te hebben op een redelijk vlot herstel, wel speelt nog mee of ze evt. diabetespatient is of longproblemen heeft. Hoe minder van dit soort bijkomende dingen, hoe minder problemen te verwachten zijn.

Na een week of 6 kun je weer behoorlijk uit de voeten als alles normaal verloopt, maar helemaal herstellen duurt zo’n 3 á 4 maanden (dat de narcose uit je lijf is e.d.) Ik ben zelf in Nieuwegein en in Antwerpen geopereerd, en het grote verschil in herstel was volgens mij de fysiotherapie die ik in Belgie al vanaf de IC elke dag kreeg. In Nieuwegein heb ik nauwelijks een fysio gezien (alleen 1 of 2 keer om het ophoesten van evt. slijm in de longen te controleren, maar spieroefeningen heb ik daar nooit gedaan), waardoor ik veel langer last van stevige spierpijn in de borstkas heb gehad. Mogelijk is er een verschil per ziekenhuis in Nederland hoe ze met fysio omgaan, dus ook dat is het informeren waard. Verder vind ik persoonlijk dat het emotioneel veel impact heeft, het is toch je hart, maar dat de operatie en herstel veel minder erg is dan je van te voren denkt. De pijn aan je borstbeen die je verwacht, is er nauwelijks, meer de spierpijn in je borstkas, en hooguit wat trekkerig gevoel aan het litteken. Ik wil niet doen alsof het een eitje is, maar ik heb mensen van 80 gezien, die er na 1 week alweer aardig kwiek rondliepen.

Ik hoop hiermee een aantal vragen beantwoord te hebben, en wens jullie heel veel sterkte en succes met alles!

Groetjes, Elsje.