default-header

Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

Home Forums Vitamines Vitamine K2 vermindert aderverkalking Re:Vitamine K2 vermindert aderverkalking

#82104
Marion58
Gast

Vitamine K, is al lang een terugkerende factor bij mij van een zekere onzekerheid.

Zoals Lisa bovenvermeld aangeeft, heeft vitamine K vele goede eigenschappen, daarbij onderverdeeld in K1 en K2.
Naast het tegengaan van slagaderverkalking zorgt vitamine K ook voor sterke botten en…. nu komt mijn probleem…. vitamine K verzorgt de ook de bloedstolling….
Veel hartpatiënten gebruiken ‘bloedverdunners’ (eigenlijk ontstollingsmiddelen) om te voorkomen dat stolsels belangrijke bloedvaten afsluiten waardoor er een hart- of herseninfarct kan ontstaan.

Ik neem al heel lang multivitamines en sinds er bij mij een cardiomyopathie geconstateerd is krijg is acenocoumarol als ontstollingsmiddel.
Mijn INR was altijd heel onregelmatig en heel moeilijk in te stellen.
Totdat ik tot de ontdekking kwam dat in mijn multivitamine 100 mg. vitamine K zat!
Op het moment dat ik hiermee stopte, was mijn INR in een week tijd op mijn zelfmeetmachine meer dan 8.0 !!!!
Zoveel invloed had de vitamine K op de acenocoumarol!!

Op deze site wordt dit nog eens uitgebreid uitgelegd: http://www.pha-nl.nl/behandeling/82.html

Een fragment hieruit:

[color=#0000FF] Hoe werken bloedverdunners?
Bloedverdunners worden meestal in tabletvorm voorgeschreven. De meest bekende bloedverdunners zijn acenocoumarol (Sintrom) en fencoupron (Marcoumar). Als je ze inneemt dan gaan ze de productie van een aantal stollingsfactoren remmen. De productie van de stollingsfactoren vindt plaats in de lever. De bloedverdunners remmen de productie van stollingsfactoren door ervoor te zorgen dat de lever te weinig gebruik kan maken van vitamine K. Vitamine K is nodig voor de productie van een aantal stollingsfactoren.

Er komen zo minder stollingsfactoren in de bloedbaan waardoor het bloed minder snel stolt. Het is mogelijk om te controleren of het bloed inderdaad minder snel stolt. Dit kan met een bloedtest die meestal wordt uitgevoerd door de Trombosedienst, de uitslag wordt uitgedrukt in “INR”. De INR moet meestal tussen de 2 en 3,5 zijn. Met deze test wordt ook gekeken of het bloed niet al te dun is geworden want dat kan ook weer gevaarlijk zijn. Er is dan een verhoogde kans op bloedingen. De arts of Trombosedienst kan dan besluiten om tijdelijk minder bloedverdunners te geven. Ook besluit hij soms om wat extra vitamine K te geven aan de patiënt: de lever heeft dan weer de beschikking over vitamine K en gaat weer sneller stollingsfactoren produceren.[/color]

Mijn grote vraag blijft nu wel…..
In hoeverre krijgen wij als gebruikers van de bloedverdunners te weinig vitamine K binnen…..?
Ik ben nu 50 jaar en slik al 4,5 jaar acenocoumarol.
Ondanks alles ben ik van plan om nog heel lang mee te gaan!
Kan een langdurig tekort aan vitamine K mijn aderen doen verkalken? Bij onderzoeken is gebleken dat mijn aderen heel schoon zijn.
In hoeverre worden mijn botten aangetast? en….

Ik lig hier niet wakker van hoor, maar elke keer als het vitamine K verhaal weer ergens naar boven komt, vraag ik mij dit af.
Misschien weet iemand er een antwoord op.

Groetjes, Marion.