default-header

Re:Staatsinquisitie opent jacht op rokers

Home Forums Roken Staatsinquisitie opent jacht op rokers Re:Staatsinquisitie opent jacht op rokers

#82405
Jan van Overveld
Deelnemer

Eerder zijn er vele initiatieven geweest om rookvrije horecagelegenheden in het leven te roepen. Helaas bleek dat onhaalbaar. Zoals wij allen zijn, zoeken we altijd de gezelligheid op. Dat betekent dat mensen die geen last hebben van rokerige omgevingen natuurlijk met de rokers meegaan. Daardoor hebben de rookvrije kroegen geen kans te overleven.
Mensen met longproblemen gaan vaak niet mee met vrienden, familie of collega’s. Want uiteindelijk belanden ze natuurlijk in een gelegenheid waar gerookt kan worden. Want daar is het “gezellig”.

Dergelijke initiatieven heeft men in de afgelopen tijd proberen te realiseren in veel Europese landen. Dat werkte dus niet. Bovendien dient ment natuurlijk ook nog eens rekening te houden met personeel. Personeel mag niet onnodig aan gevaren blootgesteld worden. Denk bijvoorbeeld ook maar eens aan garages die jaren geleden met peperdure investeringen opgezadeld werden nadat de overheid besloten had dat uitlaatgassen niet meer op de werkplek mochten komen.

Voordat het rookverbod voor de horeca in werking kwam, heeft men veel ervaring opgedaan met het rookverbod op werkplekken. Ook dat veroorzaakte erg veel commotie. Nu heeft zich dat gestabiliseerd en hebben er nog maar weinig mensen moeite mee. Zo zal het in de horeca ook gaan.

Vanuit mijn hoedanigheid als voorzitter van ‘s lands grootste patiëntenbelangenorganisatie voor Hartpatiënten ben ik uiteraard tegen een gedoogbeleid van welke kroegjes dan ook. Het is hard, maar het zal voor de generaties na ons veel vruchten afwerpen. Uiteindelijk moeten we er met zijn allen toch naar streven dat er in de toekomst zo weinig mogelijk rokers zijn?? Elke zichzelf respecterende ouder, opa, oma of grootouder hoopt dat zijn kind, kleinkind of zelfs achterkleinkinderen niet gaan roken. Een algeheel rookverbod zal daar zeker toe bijdragen.

Longpatiënten hebben natuurlijk het meest direct last van roken. Weten jullie dat er inmiddels 1 miljoen mensen longpatiënt zijn en dat velen van hen tot voor kort in een isolement zaten? Ik citeer onderstaand uit een artikel uit Luchtwijzer (tijdschrift voor mensen met astma en copd). Dat spreekt boekdelen.

Bovendien kwam ik pas op een interessante website terecht voor als u voornemens bent te stoppen of dat onlangs al bent: http://www.nederlandstopt.nu Ook kan het onlangs verschenen boek misschien uitkomst bieden: Nederland stopt! Met roken door de longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter. Uitgeverij Thoeris, Amsterdam

[i]”Hoera, het is zover! De horeca is sinds 1 juli 2008 rookvrij! Het rookverbod geldt niet alleen voor cafe’s en restaurants, maar ook voor sportkantines, overdekte winkelcentra, popconcerten, speelparadijzen, evenementenhallen, congrescentra en luchthavens. Het Astma fonds heeft zich jaren met hart en ziel voor dit rookverbod ingezet. Eindelijk kunnen mensen met een chronische longziekte ook naar de vrijdagmiddagborrel met hun collega’s. Of pannenkoeken eten met hun kleinkinderen, naar de bruiloft van hun vrienden of met hun teamgenoten de sportwedstrijd nabespreken in de kantine. Kortom: mensen met een chronische longziekte kunnen door het rookverbod vaker gezelligheid buitenshuis opzoeken. Wilt u meer weten over het rookverbod? Bel met de advieslijn van het Astma Fonds: 0900 – 2272596 of mail: advieslijn@astmafonds.nl. U kunt ook kijken op
http://www.stivoro.nl/voorvolwassenen/rookbeleid. “[/i]