default-header

Re:Reanimatie verbod

Home Forums Reanimatie Reanimatie verbod Re:Reanimatie verbod

#82385
Melanie
Deelnemer

Niet-reanimerenpenning als rechtsgeldige wilsverklaring erkend door VWS
Bussemaker stelt: niet-reanimerenpenning van de NVVE is rechtsgeldige wilsverklaring.
De NVVE, Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde is buitengewoon tevreden met het antwoord van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat de niet-reanimerenpenning, die door de NVVE wordt uitgegeven, de zelfde rechtskracht heeft als een schriftelijke wilsverklaring.

Eerder kwam de penning in het nieuws bij een uitzending van EénVandaag op woensdag 1 oktober jl. Voor de NVVE was het toen al verheugend te vernemen dat de Nederlandse Reanimatie Raad de penning als de schriftelijke wens van de patiënt respecteert. De raad heeft dit opgenomen in haar richtlijn ‘Niet Starten en Stoppen van een reanimatie’.
De staatssecretaris is van mening dat de gegevens die op de penning staand voldoende zijn om de penning gelijk te stellen aan een schriftelijke wilsverklaring volgens de regels van het Burgerlijk Wetboek en dat de NVVE een zeer zorgvuldige procedure volgt bij het vertrekken van de penning.

Tot op heden werd het ambulancepersoneel opgedragen een niet-reanimerenpenning te negeren als zijnde een niet geldige wilsverklaring. De NVVE verwacht dat het protocol ten behoeve van het ambulancepersoneel zal worden aangepast.

Wat vinden jullie hiervan?