default-header

Re:Onderzoek naar bijnadoodervaringen

Home Forums Bijna dood ervaringen Onderzoek naar bijnadoodervaringen Re:Onderzoek naar bijnadoodervaringen

#82149
Anoniem
Inactief

Maarten Keulemans schrijft in zijn column in de Volkskrant van zaterdag 27 september dat je net zo goed paddenstoelen kunt vreten of een trip kunt nemen om een bijna-dood-ervaring mee te maken. Daar komt zijn verhaal zo’n beetje op neer. Met de beweringen van mensen als Van Lommel veegt hij nogal spottend zijn gat af. Volgens de goeie man is er niks bovennatuurlijks aan BDE’s. ,,De ervaring is makkelijk op te wekken in het lab, met elektroden, magneten of drugs”, doet Keulemans ons kond. Hij geeft de lezer het advies de wet te overtreden: ,,Doet u mij een lol”, schrijft hij, alsof iemand dat van plan zou zijn. ,,Ontregel”, vaart hij voort, kortom ,,ontregel uw brein eens met het tripmiddel ibogaine. En oordeel zelf: die bijna-dood-ervaring is gewoon een springlevend-ervaring”.

Zo, weten we dat ook weer. Morgen ligt het lezerspubliek van de Volkskrant bij de bosjes tegelijk aan het infuus van de intensive care, maar ze hébben een BDE gehad!

De wetenschapsjournalist doet schamper over feit, dat vooral cardiologen zich bezig houden met het onderwerp. ,,De cardioloog”, weet de schrijver, ,,de cardioloog is de loodgieter die constateert: hé, hartje staat stil, de patiënt is dood. Terwijl iedere wetenschapper weet dat er dan diep binnen in het brein nog allerlei cellen schieten en stuiptrekken”. De man babbelt lustig erop los, en gaat verder: ,,Maar wacht, bijna-doden hebben toch een vlak EEG? Ja, dank je de bovennatuurlijke koekoek. Een vlak EEG ontstaat ook als hersencellen niet meer netjes synchroon vuren, en bovendien meet een EEG alleen de buitenrand van de hersenen – terwijl de hersengebieden die in verband staan met bijna-doodsensaties juist diep binnenin liggen”.

Het houdt niet over, de man raakt buiten zinnen van extase, als hij vervolgt: ,,Maar nu dus toch weer onderzoek” (zie hierboven Lisa, Henri). ,,Raar. De wetenschap spreekt schande van mensen die beweren dat er een “intelligente ontwerper” is die de evolutie bijstuurt. Maar als puntje bij paaltje komt gooien we bij de eerste de beste hersenillusie alle wetenschap overboord en zien we diezelfde Grote Ontwerper opeens door een tunnel zweven”.

Nog afgezien van de inhoud, valt mij op dat de goede man vooral zijn diarree beschrijft die hij blijkbaar spontaan krijgt bij het lezen van wetenswaardigheden over BDE. Hij gelooft er zichtbaar helemaal geen steek van, en verwijst daarbij naar de wetenschap. Althans naar dat deel van de wetenschappers dat het met hem eens is.

Dat is inderdaad ook het landschap waarbinnen de hele discussie zich beweegt. Je gelooft het, of je gelooft het niet.

BDE verwijst feitelijk naar spiritualiteit, bij uitstek een tak van sport die met geloven en niks met bewijzen te maken heeft. Maar hoe komt het dan, dat mensen zolang de mensheid bestaat geloven in god of goden, en talloze geloven miljarden aan zich binden? Denkt de wetenschap nu echt te kunnen bewijzen dat deze mensen allemaal zot en van de pot gerukt zijn? Wat een hoogmoed.

En zoals de oude Grieken als zeiden: Hoogmoed komt voor de val!