default-header

Re:Aan mijn lijf geen polonaise

Home Forums Orgaantransplantaties Aan mijn lijf geen polonaise Re:Aan mijn lijf geen polonaise

#81963
Sjarel
Deelnemer

Hé Mati, je zoekt de polemiek op, begrijp ik, dus dat wordt knetteren. Even Jans opmerking van hiervoor latend voor wat die is, ga ik hier gaarne op in, de handschoen opnemend! Ik begin met een citaat:

,,Als hij zijn gedachte als even esthetisch(in de meest brede zin van het woord) interssant vindt als, ik noem maar wat (echt 1 uit de duizenden aldanniet meer dingen, uit heel veel verschillende conventionele en minder conventionele disciplines, die mij een esthetische ervaring hebben laten beleven) picasso’s guernica moet ie dat vooral vinden. Ieder zijn eigen meug. Zegt wat mij betreft gewoon meer over Sjarel dan over de inhoud van zijn boodschap”.

Einde citaat. Jumping to conclusions, noemen we dat, beste Mati. Natuurlijk zou ik het niet in mijn hoofd halen me op één lijn met Picasso te stellen, en al helemaal niet lijken mijn artistieke of creatieve producten ook maar in de verste kwalitatieve verte op de aanklacht tegen de Duitse bombardementen van Guernica tijdens de Spaande burgeroorlog, zoals Picasso zo treffend uitdrukte in zijn schilderij Guernica.

Picasso was een begaafd artiest, juist omdat hij iets kan wat ik niet kan, en talloze andere mensen niet kunnen: de ziel van mensen beroeren door iets uit te drukken wat het collectieve onbewuste raakt van ons allemaal. Dat moet je kunnen. En dat kan ik niet. Ik heb helaas nergens gesteld dat mijn creativiteit op één lijn staat met die van picasso, vandaar dat je nu de bonus krijgt: jumper to conclusions….

Het enige, en echt het énige wat ik beweer is, dat ieder mens creatief is. Daarom hoeven we ons nog niet allemaal zo geniaal als Picasso te wanen.

Dan toch via een omweg weer bij Jan uitkomend: dit heeft dus echt niets meer met het onderwerp orgaandonaties te maken. Ik probeerde in mijn vorige betoog duidelijk te maken, hoe mijn gedachten tot stand komen, bijvoorbeeld rond orgaandonaties. Picasso heeft voor zover mij bekend aan orgaandonateurs geen boodschap gehad. Laten we inderdaad, als we op de ijsbaan gaan schaatsen, ons wel aan de afzettingen en rondjes houden, voor we buiten het speelveld raken.

Maar misschien associeerde je de vele gewonden die vielen door de Duitse bombardementen op Guernica associatief met de noodzaak om hen organen te doneren? Hoeft niet meer hoor, die bombardementen waren meen ik in 1936 of 1937, ben het even kwijt.