default-header

Bicuspide aortaklep klepvervanging

#81667
Plukdedag!
Gast

Hoi Elisabeth,
Het is idd iets wat erin sluipt. Wil om die reden ook maar vast wat meer aan beweging en voeding doen, zodra dit hopelijk het herstel na de operatie ook ten goede komt als ik een wat betere basisconditie heb.
Ik merk wel dat ik eerder hijg als ik een trap neem, maar door onvoldoende beweging kan ik niet zeggen dat het m’n kleplek is. Ik heb ook een lichte verdikking van de linker kamer maar dit lijkt stabiel.
De cardioloog vertelde recent dat bij een lichtverwijdde aorta icm 2-klpejs doorgaans eerder tot operatie wordt overgegaan in vergelijking met iemand die 3 klepjes heeft. Bij verdere verwijding kun je met 3 klepjes beter de verwijding opvangen dan met 2. Bij 3 klepjes is dat vaak 55 mm doorsnee. Vermoeidheid is ook wel iets, waarvan ik moeilijk kan inschatten of het de klepjes zijn of slaaptekort en onvoldoende beweging. Ik heb een betere conditie gehad, dus ik kan nog wel uitproberen of een gezondere levensstijl nog wat zal opleveren. Hoop idd ook dat een operatie nog even op zich laat wachten. Bij mij pas in 2007 ontdekt, bij toeval. Ben daar dan nu ook wel blij mee al besef ik soms nog niet helemaal dat het om mij gaat.