default-header
HomeNieuwsZiekenhuizen gaan voor het eerst dure geneesmiddelen heruitgeven

Ziekenhuizen gaan voor het eerst dure geneesmiddelen heruitgeven

AandoeningBehandeling

woensdag 12 mei 2021, door Hartpatiënten Nederland

Jaarlijks wordt er voor minimaal 100 miljoen euro aan ongebruikte medicijnen weggegooid in Nederland. Het Radboudumc en drie andere ziekenhuizen starten een proef waarbij dit probleem wordt aangepakt door medicijnen die patiënten thuis overhouden opnieuw uit te geven. De ziekenhuizen hebben hiermee een wereldwijde primeur.

Medicijnverspilling kost de maatschappij jaarlijks minimaal 100 miljoen euro. Deze huidige medicijnverspilling zet de betaalbaarheid van de zorg onder druk, omdat goede producten waar al voor is betaald worden weggegooid. Oorzaken zijn onder meer te grote hoeveelheden die worden voorgeschreven, wisseling van therapie door onder meer bijwerkingen en (in)effectiviteit, en overlijden van de patiënt. De verspilling leidt bovendien tot milieuvervuiling omdat medicijnen met regelmaat direct in het milieu terecht komen. Eerder onderzoek liet al zien dat patiënten thuis ongebruikte medicijnen overhouden die opnieuw verstrekt kunnen worden.

Verzegeling en temperatuurchip

Het Radboudumc, Jeroen Bosch ziekenhuis, St. Antonius en UMC Utrecht starten daarom een proef waarbij dure oncologische geneesmiddelen die patiënten thuis overhouden opnieuw worden uitgegeven. Dit gebeurt na een kwaliteitscontrole die in de apotheek wordt uitgevoerd. De medicijnen worden op een slimme manier verpakt: er wordt een temperatuurchip toegevoegd en de verpakking wordt verzegeld. Wanneer de patiënt medicatie overhoudt, wordt dit ingezameld door de apotheek en wordt de kwaliteit bepaald. Er wordt gecontroleerd of de verzegeling niet is verbroken, of de bewaartemperatuur niet is overschreden en er wordt naar de houdbaarheidsdatum gekeken.

Medicijnen die aan alle kwaliteitscriteria voldoen, worden aan een andere patiënt die hetzelfde medicijn nodig heeft verstrekt. Zo wordt voorkomen dat geneesmiddelen die niet zijn gebruikt en nog van goede kwaliteit zijn worden weggegooid. Het project onder leiding van Charlotte Bekker van het Radboudumc loopt twaalf maanden bij geneesmiddelen die binnen de oncologie worden gebruikt.

Naar verwachting zal het project tot minder medicijnverspilling leiden. Daarmee draagt het bij aan de verduurzaming van de zorg, diens betaalbaarheid en verminderde milieubelasting. Het is voor het eerst dat een dergelijke proef met het opnieuw uitgeven van geneesmiddelen wordt gestart. Op basis van de resultaten zal worden gekeken of verdere uitrol mogelijk is.

Bron: www.radboudumc.nl


Geef een reactie


Reacties (6)

 • mar maas 12 mei 2021

  Zeer goed iinitiatief. Ik heb redelijk vaak medicatie gekregen die snel daarna niet meer nodig was zelfs op een dag verandering en de apotheek kon de medicatie niet terugnemen dus medicatie van 3 maanden zomaar weggooien echt verspilling doosjes waren niet eens bij mij thuis bezorgd lagen nog voor thuisbezorging te wachten bij de apotheek. Dit is niet incidenteel maar redelijk vaak gebeurt minstens 1 keer per jaar.

 • Heinen 12 mei 2021

  Heb vaak verpakte medicatie omdat ik er niet tegen kan of meer hoeft te gebruiken gooien ze zo weg,zelfs als ik buiten in de zak kijk willen ze ze niet meer,hoe erg is dit.
  Mvg,brit

 • Wil Kooijman 14 mei 2021

  Iets waar ik mij al jaren aan erger, medicijnverspilling, wordt nu eindelijk zichtbaar gemaakt en naast het voorkomen van vervuiling van het milieu is het ook een mooie spiegel voor onder andere de farmaceutische industrie.