default-header
HomeNieuwsVrijheid!

Vrijheid!

Columns

vrijdag 12 februari 2016, door Hartpatiënten Nederland

Iedereen die rookt wil daarmee stoppen. Alleen, de meeste mensen zien daar enorm tegenop, en laten deze wens dan ook gauw weer varen. Roken is immers een verslaving. Dat betekent: je bent slaaf. Slaaf van de sigaret. Je bent dus de sigaar, om een oud-Nederlandse uitdrukking te gebruiken. Kom er maar eens vanaf.

Hoewel niemand slaaf wil zijn, telt ook Nederland miljoenen slaven. Mensen die zichzelf om de zoveel uren of zelfs minuten gedwongen zien een sigaret aan te steken. Die aan deze telkens herhaalde zelfdestructieve handeling geen weerstand kunnen bieden, en dus gehoorzaam doen wat hun Meester, de sigaret, hen opdraagt: róken! Rond dat roken wordt een heel scala aan smoesjes en ‘argumenten’ opgedist om maar niet te hoeven erkennen dat er sprake is van moderne slavernij. Om te beginnen wordt gesproken van een ‘sigaretje’, en dat maakt het allemaal minder erg, of zelfs een bagatelle. Vervolgens beweren de verslaafden dat het roken iets van hen zelf is. Een moment waarop ze zich even in zichzelf kunnen terugtrekken. Alsof je dat niet zou kunnen, als je niet rookt! En zo breien mensen het ene smoesje aan het andere verzinsel om de confrontatie met de werkelijkheid uit de weg te gaan: ze zijn verslaafd. En wie wil er nou slaaf zijn?!

De werkelijkheid is dat niemand slaaf wil zijn. Iedereen wil vrij zijn. Alleen, de weg naar de vrijheid blijkt een lastige. Kom er maar eens vanaf, van dat ‘sigaretje’. Het lacht je in je gezicht uit!

Slavernij betekent dat er iets groter is dan ons bewustzijn, ons ego, onze wil. Ook al willen we stoppen met die verslaving, de verslaving heeft daaraan maling. De bron van die verslaving is immers vele malen sterker dan onze wil. En zoiets zien we liever niet onder ogen. Dat besef is best wel vernederend. Het besef dat we willoos achter iets onnozels als een ‘sigaretje’; aanlopen. En daar ook nog eens een heel patroon van dwangmatige gedragingen omheen bouwen! Want je deelt je dag in op een manier waarop telkens opnieuw ruimte wordt gemaakt voor het trekken aan het gloeiende staafje vol teer, insecticiden, ammoniak, koolmonoxide en nicotine, dat ons uiteindelijk ziek zal maken. Iedereen en alles moet voor die dwangmatige dagindeling wijken.

Stoppen met roken begint bij een bewustwording: het besef dat roken je dag vergalt, je reuk en smaak bederft, ziektes langer laat duren, en genezen steeds moeilijker maakt. Dat roken je vrijheid in de weg staat. Er is hoop. Wees goed voor jezelf! Stop ermee! Vecht voor je vrijheid.

Column door: Henri Haenen


Geef een reactie