default-header
HomeNieuwsTwee complexe operaties in EO-serie ‘Zij Houden Nederland in Leven’ op NPO1

Twee complexe operaties in EO-serie ‘Zij Houden Nederland in Leven’ op NPO1

maandag 9 mei 2016, door Hartpatiënten Nederland

In de EO-serie ‘Zij Houden Nederland in Leven’ (ZHNL) op NPO 1 worden op woensdag 11 mei twee patiënten uit het Catharina Ziekenhuis gevolgd die complexe operaties ondergaan.

In de EO-serie ‘Zij Houden Nederland in Leven’ (ZHNL) op NPO 1 worden op woensdag 11 mei twee patiënten uit het Catharina Ziekenhuis gevolgd die complexe operaties ondergaan. Naast de verwijde aorta van de heer Verkooyen (39) uit Posterholt moet ook zijn lekkende hartklep worden vervangen. Daarvoor moet zijn hart enige tijd worden stilgelegd, Mevrouw Merks (82) uit Schijndel heeft alvleesklierkanker. De tumor wordt er met een kijkoperatie uitgehaald. Een ingewikkelde operatie, omdat de alvleesklier heel diep in de bovenbuik ligt en lastig te benaderen is.

Open-hartoperatie

Als grootste hartcentrum van Nederland worden in het Catharina Hart- en vaatcentrum zes tot acht open-hartoperaties per dag uitgevoerd. De heer Verkooyen is met zijn 39 jaar een jonge patiënt. Na een auto-ongeluk werd bij toeval een verzwakte hartspier door een verwijde aorta en lekkende hartklep ontdekt. Een half jaar later ligt hij op de operatietafel van het Catharina Ziekenhuis en wordt zijn verwijde aorta aangepakt en krijgt hij een nieuwe aortaklep. Voor die operatie moet hartchirurg dr. Erwin Tan zijn hart stilleggen. Een hart-longmachine zorgt ervoor dat het bloed blijft stromen en voorziet zijn lichaam van zuurstof.

Alvleesklierkanker

Mevrouw Merks kreeg na lang dokteren de diagnose alvleesklierkanker. Zij werd voor die operatie direct doorgestuurd naar het Catharina Ziekenhuis, één van de weinige plekken in Nederland waar deze operatie uitgevoerd mag worden. In het Catharina Ziekenhuis werkt een zeer gespecialiseerd multidisciplinaire team dat veel ervaring heeft met alvleesklierkanker. Sinds enige tijd wordt, indien mogelijk, deze operatie door middel van een kijkoperatie uitgevoerd. Dat heeft mogelijk grote voordelen voor de patiënt. Patienten herstellen na zo’n operatie vaak sneller, ervaren minder pijn, verliezen minder bloed en de kans op complicaties is kleiner. Maar voor de chirurgen Luyer en De Hingh is het een uitdagende operatie, omdat de tumor op een lastige plaats in het lichaam zit.

Google-glass

Samen met het Academisch Medisch Centrum (AMC) onderzoekt het Catharina Ziekenhuis of het gebruik van google-glass tijdens een operatie een mogelijkheid is om chirurgen in de toekomst mee te laten kijken voor trainingsdoeleinden. Chirurg Misha Luyer, die de operatie zal uitvoeren, draagt zo’n bril. Twee chirurgen uit het AMC kijken gedurende de hele operatie met hem mee.

Zij Houden Nederland in Leven

Na het succesvolle eerste seizoen van de medische serie ZHNL op NPO 1, volgt de EO dit voorjaar opnieuw 24 uur lang met verschillende cameraploegen overal in ons land patiënten en hun zorgverleners bij de meest spraakmakende, innovatieve en levensreddende operaties of behandelingen. Bijzondere verhalen van gewone mensen wiens leven ingrijpend verandert op de dag dat ‘Zij houden Nederland in leven’ juist hen volgt met de camera. Dag in, dag uit stellen maar liefst 1,2 miljoen medewerkers in de gezondheidszorg alles in het werk om de 600.000 patiënten van de beste zorg te voorzien. Zij houden Nederland in leven laat zien dat geen dag in de zorg hetzelfde is, niet voor patiënten, maar ook niet voor zorgverleners.

De zes afleveringen van de serie leggen ieder gedurende 24 uur de gebeurtenissen vast in diverse ziekenhuizen en instellingen in Nederland. We zien patiënten en hun hulpverleners tijdens reguliere consulten, mooie ontmoetingen, moeilijke gesprekken, zeer innovatieve ingrepen en bijzondere behandelingen. Monique van de Ven – ‘Dokter Deen’ – geeft de stem aan het programma.

Bron: Catharina ziekenhuis

Geschreven door onze (Gast)redactie.

 


Geef een reactie