default-header
HomeNieuwsTour door Noord-Limburg voor een rookvrije generatie

Tour door Noord-Limburg voor een rookvrije generatie

AandoeningBehandeling

woensdag 31 mei 2023, door Hartpatiënten Nederland

In 2040 rookt in Noord-Limburg geen enkele jongere meer. Tenminste, dat is de droom van Limburg-Noord Rookvrij; een samenwerking van zorgorganisaties en gemeenten in onze regio.

Vandaag is het de ‘Wereld Niet Roken dag’. Longarts Harry Pouwels van VieCuri Medisch Centrum gaat voorop om op deze dag een tour door Noord-Limburg maken. Er wordt gesproken met beleidsmakers, bestuurders, rokers en niet-rokers. De longarts benadrukt dat het niet de bedoeling is om roken te verbieden. “We zetten in op een duurzame gedragsverandering. Zien roken, doet roken. Of andersom: als opgroeiende kinderen in hun omgeving niemand zien die rookt, steken ze hoogstwaarschijnlijk zelf ook geen sigaret op. Dat is hoe we kunnen komen tot een rookvrije generatie.”

‘Het is geen slechte gewoonte, maar pure verslaving’

Als rookvrij ziekenhuis wil VieCuri een gezonde levensstijl stimuleren voor medewerkers, patiënten en bezoekers. “We willen het goede voorbeeld geven. Maar we weten dat dit moeilijk is dus helpen we mensen daarbij. Vandaar onze Stoppen met roken-poli.” Harry Pouwels is al 32 jaar longarts en de grote aanjager van de poli. Als oud-roker, heeft hij recht van spreken: “Ik was 11 toen ik in de fietsenstalling mijn eerste sigaret opstak. Na 5 à 10 sigaretten ben je al verslaafd, zo snel gaat het. Op m’n 28e ben ik gestopt. Als dokter kun je het gewoon niet maken, punt uit. Maar eerlijk, stoppen met roken is één van de lastigste dingen die ik ooit heb ervaren. Het is geen slechte gewoonte, maar een pure verslavingsziekte.”

Hulp om te stoppen

Wekelijks melden zich zo’n 6 nieuwe personen bij de Stoppen met roken-poli. Deelnemers kiezen voor een individueel of een groepstraject. Debbie Hendriks van Sinefuma is begeleider van de trainingen. “Heel vaak hebben deze mensen al van alles geprobeerd. Na afloop van onze training is 80% van de deelnemers gestopt met roken. Een jaar later is dit percentage 40%, nog steeds een hoge score vergeleken met andere methodes. We bieden veel ruimte aan ieders persoonlijke verhalen. Interactie en het delen van ervaringen, daar draait alles om.” Harry Pouwels sluit zich daarbij aan: “Als arts moet je goed luisteren naar het levensverhaal van de patiënt; snappen dat die sigaret voor veel mensen ook een stukje ontsnapping is uit hun dagelijkse ritme, een soort ventiel dat even rust geeft. Maar het is schijn, het maakt je longen en je leven totaal kapot. Om ervan af te komen, moet je uiteindelijk zelf die knop omzetten. De Stoppen met roken-poli kan daarin een belangrijke steun zijn.”

Meer info en/of je aanmelden: www.rookvrijookjij.nl.


Geef een reactie