default-header
HomeNieuwsToekomst…

Toekomst…

Columns

zondag 12 juni 2016, door Hartpatiënten Nederland

Onlangs bereikte mij goed nieuws met betrekking tot steunharten.  Het Utrechtse UMCU (Universitair Medisch Centrum Utrecht) meldde in het NOS journaal dat hartpatiënten met ernstig hartfalen langer overleven met een steunhart.  Een steunhart is een elektrisch aangedreven pomp die zorgt voor een betere doorstroming van het bloed. Indien nodig wordt een steunhart bij ernstig hartfalen geïmplanteerd.

Uit onderzoek van UMCU, het grootste steunhartcentrum van Nederland, blijkt na vijf jaar nog 68 procent in leven te zijn van alle patiënten met ernstig hartfalen bij wie een steunhart is geplaatst.  Dit percentage is vergelijkbaar met de overleving van patiënten na een harttransplantatie.

Tijdens de reportage in het journaal vertelde de inmiddels 57-jarige Marion Verbraak over haar steunhart. Marion leeft al zeven jaar met een steunhart en is daardoor recordhouder in Nederland. Voordat bij Marion een steunhart werd geplaatst, wachtte zij op een donorhart en had nog maar hooguit twee dagen te leven.  Marion heeft haar steunhart op het nippertje gekregen en wat haar betreft leeft zij er nog lang mee door.

Een harttransplantatie kan veel nadelen hebben. De persoon in kwestie krijgt na de harttransplantatie veel medicijnen toegediend om het afstoten tegen te gaan. De toegediende medicijnen kunnen de gezondheid ondermijnen. Vandaar dat Marion een harttransplantatie zo lang mogelijk probeert uit te stellen. Zeker nu uit wereldwijd onderzoek blijkt dat de levenskansen van patiënten met een mechanisch steunhart net zo goed zijn als van patiënten met een donorhart.

Tijdens het jaarlijkse congres van de ‘International Society for Heart and Lung Transplantation’ (ISHLT), zijn resultaten bekend gemaakt van een wereldwijd onderzoek door tien gezaghebbende klinieken.  Men concludeerde dat op basis van de bijzonder gunstige resultaten de toepassing van steunharten verder ontwikkeld en onderzocht gaan worden.

Doordat de steunharten (‘devices’) steeds kleiner en geavanceerder worden, zijn ze voor een grotere groep patiënten met ernstig hartfalen beschikbaar, eveneens als voor diegenen die niet in aanmerking komen voor een harttransplantatie. Bovendien zal een bredere toepassing van steunharten de vraag naar donorharten, waar jaarlijks een tekort aan is, verminderen.

Ook werd tijdens eerdergenoemd congres besloten dat meer onderzoek gedaan gaat worden naar de positieve effecten van yoga.

Volgens onderzoekers die de werking van yoga met betrekking tot deze doelgroep hebben onderzocht, blijkt uit de voorlopige resultaten dat yoga een positief effect heeft. Yoga blijkt namelijk aantrekkelijk omdat het goedkoop is en dat patiënten het gewoon thuis kunnen beoefenen op momenten dat het voor hen goed uitkomt. Bovendien blijkt yoga zelfs succesvol bij de behandeling van specifieke hart-longziekten en bij de behandeling van hoge bloeddruk.

Maar weet u waarom dit bericht mij extra verheugde? Omdat dit betekent dat er in de toekomst veel meer behandelingen mogelijk zijn voor kinderen die nu en in de toekomst met een aangeboren hartafwijking (AHA) geboren worden. Nederland telt momenteel al ongeveer 35.000 volwassen patiënten met een aangeboren hartafwijking.

De 40-plussers onder hen vallen in de groep waarbij voor het eerst in de geschiedenis een hartoperatie mogelijk was. Tegenwoordig bereikt ongeveer negentig procent van de kinderen met een AHA de volwassen leeftijd, zij het met restafwijkingen en een verhoogd risico op hartfalen, ritmestoornissen en vroegtijdig overlijden.

Column door: Jan van Overveld


Geef een reactie