default-header
HomeNieuwsTabaksrook gaat dwars door de muur heen

Tabaksrook gaat dwars door de muur heen

zaterdag 2 januari 2010, door Hartpatiënten Nederland

ROCHESTER (VS) – Kinderen die in flats wonen hebben een aanzienlijk grotere kans om te worden blootgesteld aan tabaksrook dan kinderen in (half)vrijstaande woningen. Dat blijkt uit een nieuwe Amerikaanse wetenschappelijke studie.

Onderzoekers van de universiteiten van Harvard en Rochester zeggen dat dit komt omdat de rook dwars door muren en verdiepingen ‘sijpelt’ en via ventilatiesystemen over een heel flatblok wordt verspreid. Zij komen tot deze conclusie na meting van zogeheten ‘cotinine’-niveaus in het bloed van circa vijfduizend kinderen over heel Amerika. Cotinine is een soort markerstof van nicotine; cotinine blijft langer aanwezig in het lichaam dan nicotine.

Roken of meeroken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Anti-rookorganisaties, zoals het Amerikaanse Action on Smoking and Health (ASH), zien in deze nieuwe wetenschappelijke feiten een sterk argument om ook in flatgebouwen het roken volledig te verbieden. Want ook in bloedmonsters van kinderen uit gezinnen waarin totaal níet werd gerookt, werden verhoogde concentraties cotinine waargenomen. ‘Cadeautje’ van de buren.

Het gezamenlijke onderzoek van de twee universiteiten toont aan dat maar liefst 73 procent van alle 5.000 Amerikaanse kinderen werden blootgesteld aan ’tweedehands tabaksrook’. Bij  kinderen wonend in flatgebouwen had 84,5 procent een cotinine-niveau dat wees op het onbewust oppikken van een rokerswalm afkomstig van elders uit het flatgebouw. Kinderen in rijtjeshuizen bleken via buren in aanpalende woningen voor 79,6 procent aan elders uitgeblazen tabaksrook in te ademen. En kinderen van ouders in twee-onder-een-kapwoningen met rokende buren was het percentage meeroken afgenomen tot net boven de 70 percent.

Volgens de kinderarts, dr. Jonathan Winickoff, mede-auteur van de studie en hoogleraar pediatrie aan de Harvard Medical School toont dit onderzoek de immense behoefte aan rookvrije gebouwen. ,,Deze studie is de laatste schakel in de bewijsvorming dat tabaksrook zich aan iedereen opdringt, ook wanneer men dat totaal niet in de gaten heeft”, sprak Winickoff tegenover de Britse omroep BBC. ,,Tabaksrook besmet complete gebouwen en woonblokken. Als de buren roken en je woont in de woning  naast hen, slechts gescheiden door een muur, dan ontkom je niet aan hun rookgedrag.”


Geef een reactie


Reacties (3)

 • Pieter Ramon 15 juni 2023

  Ik ben benieuwd of luchtreinigers helpen om de rooklucht te verwijderen. Ik zag op https://luchtreiniger.nl/ luchtreinigers die speciale HEPA en koolstoffilters hebben om rooklucht uit de lucht te halen. Ik ben benieuwd naar reactie’s van mensen met ervaringen met luchtzuiveraars.

 • C. De Groot 12 november 2023

  Ik heb keelklachten door rokende buren. Rook komt sterk binnen. Open deur helpt niet. Woning dateert uit jaren 50. Het is vreselijk. Alle ruimtes stinken. Ik heb er ook mentale klachten door inmiddels. Woningbouw doet er niets aan. Komt er ooit een oplossing? Buren mogen ‘gewoon’ in huis roken.

  • S.de wilde 28 april 2024

   Ik heb nu ook dit probleem. Mijn nieuwe buurman rookt vreselijk
   Nu heeft hij visite mijn gele huis stink buiten dat ik heb astma kortgeleden tia gehad slaap daardoor invde huiskamer. Wordt er nu ziek en beroerd van.