default-header
HomeNieuwsStayin’ alive

Stayin’ alive

Columns

vrijdag 13 december 2019, door Hartpatiënten Nederland

Een tijdje geleden stuitte ik in het park in Amsterdam op een scène die niet zou misstaan in een politieserie: ambulance, brandweer en politiewagens met gillende sirenes. Een groep omstanders die zich in een cirkel rond het slachtoffer had opgesteld, terwijl ze toekeken hoe met behulp van een AED de reanimatie werd uitgevoerd. Ondanks verwoede pogingen van de agenten bleef het slachtoffer er levenloos bij liggen, maar dat was ook niet zo gek: het was een pop.

Een team van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) hield deze demonstratie om het publiek bekend te maken met reanimeren. In workshops konden mensen zelf de techniek leren. Er waren zelfs wedstrijdjes, waarbij mensen tegen elkaar konden strijden wie de meest effectieve reanimatie uitvoerde. Ik zag een dame stevig met beide handen op een pop drukken, haar heupen heen en weer swingend op muziek van de Bee Gees. De maat van Stayin’ alive is namelijk precies het goede ritme om iemand te reanimeren. Ik vermoedde dat ze vast niet zo zou swingen als het haar eigen man, vader of buurman was die daar lag. Maar ze won de wedstrijd wel.

Bij een andere stand werd uitgelegd wat je moet doen als een kind dreigt te stikken in een dropje, of hoe je een baby reanimeert. Ik keek naar een jong stel dat rustig met twee vingers op het borstje van een ieniemienie popje in een ledikantje drukte. Hun eigen baby lag rustig slapend in de kinderwagen naast hen. Ik bewonderde de kersverse papa en mama vanwege hun moed om na te willen denken over datgene waar je als ouder helemaal nooit over na wilt denken, namelijk dat er iets zou kunnen gebeuren met je kind. Tegelijkertijd liepen de rillingen over mijn rug, denkend aan mijn eigen pasgeboren neefje, bij wie zelfs een perfect uitgevoerde reanimatie niet had mogen baten. Op sommige dingen in het leven kun je je nooit voorbereiden…

Ik hoorde een arts trots vertellen hoe Nederland koploper in de wereld is als het aankomt op het aantal mensen dat een reanimatie overleeft. Juist doordat steeds meer ‘leken’ weten wat ze moeten doen als iemand een hartstilstand krijgt. Ik vroeg me af of ik zelf in staat zou zijn het juiste te doen als mijn geliefde iets zou overkomen. Ik keek nog eens naar de swingende mevrouw. In gedachten telde ik mee: Ah, ha, ha, ha, stayin’ alive, stayin’ alive.

Column door: Marion van Es


Geef een reactie