default-header
HomeNieuwsStatines verhogen risico diabetes met 38 procent

Statines verhogen risico diabetes met 38 procent

AandoeningBehandelingBelangenbehartiging

donderdag 14 april 2022, door Hartpatiënten Nederland

Statines verhogen het risico op het krijgen van diabetes met maar liefst 38 procent. Dat blijkt uit recent Duits onderzoek. Het NDR-programma Visite wijdde er onlangs een uitzending aan.

Daarin zei cardioloog Stephan Brune dat je altijd een afweging moet maken tussen risico en noodzaak. “Bij iedereen die een hartinfarct heeft gehad of een stent kreeg, is het nut groter dan het risico”, lichtte de cardioloog toe. Hij bevestigde dat statines het gevaar van een hartinfarct weliswaar laten dalen, maar het risico op diabetes fors doen toenemen: met 38 procent, blijkt volgens hem uit onderzoek.

Endocrinoloog prof. Jens Aberle van de Universiteitskliniek in Hamburg zei tijdens de uitzending van Visite dat statines de insulineresistentie bevorderen. Tijdens de uitzending bleek dat spiercellen daardoor te weinig suiker opnemen. Die suiker komt in het bloed terecht, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. De energie wordt dan niet in de spieren opgeslagen, maar komt met name in het buikvet terecht.

Niet iedereen die statines neemt, krijgt overigens diabetes. Aberle waarschuwde wel voor het lukraak voorschrijven van statines. “Bij patiënten met een gering risico op een hartinfarct kunnen we beter wachten met het voorschrijven van statines”, zei hij. “Deze mensen moeten wel regelmatig gecontroleerd worden.”

Aberle beantwoordde kijkersvragen over de invloed van gezonde voeding op het verlagen van het slechte cholesterol (LDL) in het bloed. “Een gezond voedingspatroon doet het LDL-gehalte in het bloed maximaal 10 tot 15 procent dalen”, zei hij. “Wij streven een daling van minstens 50 procent na. Gezonde voeding is dus niet zo effectief als statines.”


Geef een reactie


Reacties (10)

 • Carla van den Nouland-Roels 22 april 2022

  Hallo,

  Wat nou als je al Diabetes 2 hebt en statines krijgt, wordt de diabetes dan nog erger? Buikvet dat klopt wel ja, helaas.

  M vr gr.
  Carla van den Nouland-Roels

 • adri 22 april 2022

  Zeg dit al jaren, dat statinen de glucosewaarden verhogen ,en men dus diabetes ontwikkelen kan.
  Antwoord van zowel artsen / cardiologen als apothekers ,was dat dit niet kon .
  Heb toen zelf alle statinen geweigerd /niet meer genomen, en wat bleek ? ,de glucosewaarden daalden binnen de normaal waarden.
  Denk dat artsen/specialisten ook hierin naar de patiënt kunnen luisteren ,die kennen als het goed is ook hun lichaam ,en wat medicatie ermee doet of kan doen.
  Maar zoals zo vaak , word men eigenwijs genoemd , en doet men ook niet meer dan nodig is voor je , voor wat behandelingen aan gaat.
  En ik denk dat dit komt doordat ze wel degelijk weten dat dit mogelijk is ,dat men andere ziektebeelden ontwikkeld van bepaalde medicatie.
  Alleen word het dan “bijwerking”genoemd

 • Dick Westerkamp 23 april 2022

  Het verschijnsel dat statines het risico op verhoging van het suiker gehalte is mij bekend.
  Tijdens een periodieke controle bleek dat ik in een voorstadium van suikerziekte beland was.
  Ik heb toen de bijsluiter kritisch gelezen . Er stond verhullend in dat je door dit medicijn suikerziekte kon krijgen. Ik heb mijn huisarts geïnformeerd dat ik met het gebruik van deze statine ga stoppen en dat ik over ga stappen naar rode rijst met Q10. Volgens info bevatten deze capsules dezelfde hoeveelheid werkzame stof als van de statines.
  Bij een periodieke check door de cardioloog in het UMCG vertelde ik hem dat ik rode rijst gebruikte met Q10.
  Ik heb geen opmerkingen of waarschuwingen gehoord dat ik dit niet mocht gebruiken.
  Sinds ik deze capsules gebruik zijn de suikerwaarden goed < 6. Ook het boek het Pillen Probleem van Dick Bijl bevestigde alleen maar mijn keuze. ook heb ik geen last meer van de bijverschijnselen

 • Anjo Land 24 april 2022

  Het bericht over de grote kans op diabetes bij gebruik van statines bracht mij in verwarring.
  Ik ben geboren met FH, de erfelijke vorm van sterk verhoogd cholesterol. Ik kan me nog herinneren hoe groot het belang werd geacht, begin jaren tachtig, van de komst van nieuwe medicatie. Volgens mij was het 1986 toen de nieuwe, dure, middelen beschikbaar kwamen. Een soort van revolutie in de behandeling van hart- en vaatziekten. Vanaf het begin slik ik deze statines. In 1999, op 45 jarige leeftijd kreeg ik hartklachten met 5 bypasses als gevolg. Ben nu inmiddels 68 en slik dagelijks 60mg Rosuvastatine terwijl 40mg eigenlijk als maximaal verantwoord wordt geacht. Het is nu 23 jaar jaar na de operatie en sindsdien klachtenvrij. (even afkloppen maar) Mijn cardioloog is inmiddels met pensioen en sta jaarlijks onder controle van de huisarts.
  Maak me dagelijks zorgen over mijn gezondheid en de uitkomsten van dit soort onderzoeken maken mij er niet geruster op. Wat moet je met de uitkomst van een dergelijk onderzoek? Stoppen met statines? Het is in mijn beleving op zijn minst opmerkelijk dat grote groepen mensen middelen krijgt voorgeschreven met mogelijk diabetes als gevolg en dus grotere kans op hart- en vaatziekten. Het medicijn tegen de ziekte veroorzaakt in feite tegelijkertijd de ziekte? Overigens is mijn LDL cholesterol ondanks alles nog steeds aan de hoge kant. Ik eet redelijk gezond, drink wel een glas wijn, en beweeg regelmatig. Zoals gezegd, statines worden veelvuldig voorgeschreven en het is dus maar de vraag of dit zin heeft.

  Anjo Land , Hoogezand

  • Leon Vrins 26 april 2022

   In 2017 schreef de kritische huisarts Hans van der Linde een nuttig artikel in Apothekers Nieuw, onder de kop “Een halve eeuw cholesterolverdwazing”.
   Raadpleeg google en je vindt het artikel. Hij memoreert o.a. dat het gros van de mensen met FH hoog bejaard wordt met schone vaten. Dat sommigen wel hartklachten krijgen heeft niet als oorzaak het hoge cholesterolniveau.

 • C.Gerritsen 24 april 2022

  ben 27 jr.diabetes patient type 2, in de tijd daarvoor veel statines voorgeschreven
  met het VERWIJT bij het stellen van de diagnose type 2 dat het mijn eigen schuld was. (en ook nu nog wordt verweten )

 • Leon Vrins 26 mei 2022

  Google even op “Statins are the greatest medical fraude of all time ” en lees het verhaal dat dan verschijnt. Ik kan maar één conclusie trekken: Heel veel medici die nog steeds statines voorschrijven zijn blijkbaar niet in staat, c.q. bereid om hun vakgebied een beetje bij te houden.

  • Ans 8 september 2022

   M.n. In het ziekenhuis wordt lukraak voorgeschreven. Klaarblijkelijk worden medische dossiers daar niet bekeken. Bij mijn moeder was al jaren bekend dat zij sowieso als suikerpatient, simvastatine niet kon verdragen. Snachts gilde ze alles dan bij elkaar en m’n ouders sliepen dan totaal niet. Blij dat ze niet scyzofreen geworden zijn. Ik was nog net op tijd het een keer te stoppen. De keer daarvoor hadden ze het ook al gedaan. Het moet in het vervolg in grote rode letters in dossiers staan! Is het überhaupt wel goed voor mensen van 90? En waarom doen ze dat in het ziekenhuis.? Want effect zie je pas na 5 a 10 jaar zei de huisarts. Waarom dan die paar dagen in het ziekenhuis?

 • Diety van der Heijden 24 juni 2022

  Ik slik sinds vorig jaar statines, Heb daar last van ondervonden zoals gewrichtspijnen en spierpijnen.
  Ik heb tussentijds rode gist geslikt. Hierdoor cholesterol iets verlaagd.
  Wederom geprobeerd een ander statinestabletje en ook spier- en gewrichtspijn,
  Weer aan de gisttabletten.
  Ik heb hierin meer vertrouwen dan de reguliere tabletten en ik hoor ook van anderen dat ze er bat bij hebben en dat er artsen zijn die dit ook aanbevelen.
  Hoe kan het zijn dat hierin een discrepantie ligt tussen reguliere geneeskunst en het andere.

  Ik lees nu ook dat een aantal medicijnen geschorst worden.
  Is er nu niemand die een leefstijlverandering aanbeveelt ipv al dat medicijn gebruik?

  Groet
  Mvr. van der Heijden