default-header
HomeNieuwsRuim één op tien coronapatiënten kreeg hartproblemen

Ruim één op tien coronapatiënten kreeg hartproblemen

AandoeningBelangenbehartiging

donderdag 8 oktober 2020, door Hartpatiënten Nederland

Maar liefst twaalf op honderd mensen die ziek werden door het coronavirus, kregen tijdens deze ziekte hartproblemen. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder 3011 patiënten met corona. Aan het onderzoek deden 74 ziekenhuizen in 13 landen mee. Bijna een op drie patiënten had voor de ziekenhuisopname al een hart- of vaatziekte. Drie op vijf patiënten was een man, de gemiddelde leeftijd was 67 jaar. Het gaat om het grootste onderzoek ooit gedaan onder coronapatiënten.

Het hoogst scoorden hartritmestoornissen (bij 5 procent), gevolgd door hartfalen (2 procent). Een hartaanval (0,5 procent) komt minder vaak voor. Tijdens het onderzoek werd ook duidelijk, dat bijna 7 procent van de in ziekenhuizen opgenomen coronapatiënten een longembolie krijgt.

Het onderzoek werd geleid door hoogleraar cardiologie prof. dr. Folkert Asselbergs van het UMC Utrecht. ,,Een infectie maakt het hele lichaam ziek. Het is dus niet vreemd dat er na een virusinfectie ontstekingen in het lichaam ontstaan. Daarbij doet het hart ook mee”, tekende het Algemeen Dagblad uit zijn mond op. ,,De belangrijkste vraag is of het hart hier op de lange termijn schade aan overhoudt. Ontwikkelen zij klachten? Heeft het invloed op hun kwaliteit van leven en levensverwachting? Dat moet vervolgonderzoek uitwijzen.’’

Onderschat

Corona is een ziekte die een tijd lang ernstig onderschat werd. En nog steeds zijn er veel mensen die de ernst van de ziekte en het virus wegwuiven. Zeer ten onrechte. Temeer nu blijkt dat hartproblemen bij mensen kunnen ontstaan die het virus onder de leden hebben, zelfs bij schijnbaar milde klachten.

Sowieso houden ruim negen op tien mensen die corona hadden, een half jaar na de besmetting nog steeds klachten van allerlei aard. Meest genoemd zijn ademhalingsklachten, zoals kortademigheid. Over de schade die corona aanricht is nog weinig bekend. Daarnaar moet meer onderzoek gedaan worden.

Hartpatiënten

Hartpatiënten lopen een groter risico. De ziekte kan bij hen ernstiger verlopen dan bij anderen. Maar nu blijkt dat ook mensen die eerder geen hartproblemen hadden, die door het coronavirus wél kunnen krijgen. Dat komt omdat corona zorgt voor ontstekingen in het lichaam, en daardoor kan ook de hartspier getroffen worden. Zo’n ontsteking kan dan weer littekens achterlaten. En die littekens kunnen op den duur leiden tot hartritmestoornissen. Hoe dit proces na een coronabesmetting precies verloopt, moet nog uitgezocht worden.

De studie laat volgens Asselbergs namelijk niet zien welke patiënten meer risico lopen op ernstige problemen na besmetting met het coronavirus. De Hartstichting wil nader onderzoek om dit zo snel mogelijk in beeld te brengen. “Het is verontrustend dat corona gepaard kan gaan met problemen in het hart- en vaatstelsel’’, zegt directeur Floris Italianer van de Hartstichting.

Om die reden gaan de onderzoekers de gegevens van patiënten met hart- en vaatziekten nog eens bekijken. Ze willen weten of er binnen deze groep aandoeningen zijn die juist meer of juist minder kans geven om ernstig ziek te worden. “Op dit moment zijn we druk bezig met de analyses die hiervoor nodig zijn. We hopen hier binnenkort meer over te kunnen zeggen”, laat Asselbergs op de website van de Hartstichting weten.

Via vervolgonderzoek moet ook duidelijk worden hoeveel patiënten problemen krijgen en ook na ontslag in het ziekenhuis last van blijven houden.

Het coronavirus richt vooral schade aan in de longen. Aanvankelijk dachten artsen dat het om longontsteking ging. Al gauw werd bekend dat patiënten met hart- en vaatziekten ernstig ziek kunnen worden. Dat bleek tijdens de eerste uitbraak in China. Zij lopen meer kans aan het virus te overlijden. Nu wordt duidelijk, dat het virus ook bij gezonde mensen schade aan het hart kan veroorzaken wat kan leiden tot chronische hartklachten.

Littekens

Uit Duits onderzoek bleek dat mensen die corona onder de leden hebben vaker littekens hebben op hun hart. MRI-onderzoek leerde dat maar liefst twee op drie coronapatiënten littekenweefsel op het hart hebben, ontstaan tijdens de ontsteking. Jonge mensen zijn daarvan niet uitgesloten, ook al denken ze zelf vaak van wel. Dat blijkt tevens uit recent Amerikaans onderzoek naar 26 jonge besmette Amerikaanse atleten. Fitte jongeren dus met milde klachten. Bij vier van hen was op de hartspier een ontsteking te zien. Dat is ernstig. Op den duur kan littekensweefsel in de hartspier onder meer hartritmestoornissen veroorzaken.

Studie

Het gaat om een grote internationale studie (de zogenoemde Capacity-Covid-registratie), waaraan 74 ziekenhuizen in 13 landen deelnamen. Zoals gezegd is dit wereldwijd de grootste studie naar hartproblemen bij coronapatiënten tot nu toe. Volgens de Hartstichting zijn inmiddels de gegevens van meer dan 7000 coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen verzameld. Meerdere onderzoeken putten dankbaar uit deze gegevens.

Eén op tien besmet

Inmiddels is wereldwijd al tien procent van de mensen besmet geweest met het coronavirus. Het gaat om een schatting van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO). Van de 7,8 miljard mensen op deze wereld zijn er officieel volgens meldingen zo’n 35 miljoen mensen besmet geraakt. Officieel, inderdaad. Dat zijn er in werkelijkheid meer, waarschijnlijk. Volgens de WHO zouden in werkelijkheid honderden miljoen besmet zijn of zijn geweest.

10.000 coronadoden in Nederland

In ons eigen Nederland zijn naar schatting zo’n 10.000 mensen tijdens de eerste coronagolf overleden door het virus. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Van hen ontving 60 procent langdurige zorg: het gaat hierbij dus om mensen met een chronische ziekte, daarnaast kwetsbare ouderen en mensen met een ernstige lichamelijke of geestelijke beperking. Van de overledenen was 53 procent man. Van mannen bij wie het virus werd vastgesteld was de gemiddelde leeftijd 79,9 jaar. Bij vrouwen was die leeftijd gemiddeld 83,8 jaar.

De eerste golf duurde van maart tot en met juni, met een piek van meer dan 6000 doden in april. Overigens, om het beeld even compleet te maken: tijdens de eerste helft van dit jaar overleden ruim 19.000 mensen aan hart- en vaatziekten, en bijna 24.000 aan kanker. Daarnaast overleden zo’n 10.500 mensen aan psychische- of zenuwproblemen, zoals dementie.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie