default-header
HomeNieuwsReanimeren en AED’s: levensreddend!

Reanimeren en AED’s: levensreddend!

Columns

zaterdag 13 februari 2016, door Hartpatiënten Nederland

Welkom in het eerste Hartbrug-Magazine van dit jaar. Allereerst wil ik iedereen van harte danken voor de reacties op mijn vorige verhaal over de ‘farmareuzen’. Mooi om de meningen van lezers te horen, en zelfs van mensen die werkzaam zijn/waren in de farmaceutische industrie.

Een ander onderwerp dat – helaas – ook actueel is en blijft, is reanimeren. Gelukkig zijn er steeds meer mensen in Nederland die kunnen reanimeren, maar het is wel belangrijk dat deze mensen dit ook kenbaar maken. Op deze manier kunnen zij worden opgeroepen indien er een reanimatie in de buurt plaatsvindt en snel ter plekke zijn om adequaat in te grijpen.

Aanmelden als burgerhulpverlener kan via www.hart-
slagnu.nl. Ook kan hier de aanwezigheid van een Automatische Externe Defibrillator (AED) worden geregistreerd. Op www.aed4.eu zijn de AED’s van Nederland in kaart gebracht. U kunt hier bijvoorbeeld zien waar de AED’s in uw eigen woonplaats zich bevinden. AED4.EU is ook gratis als app te downloaden.

Onlangs heb ik elf van dichtbij mee gemaakt hoe belangrijk het is dat er mensen in de buurt zijn die kunnen reanimeren. Sterker nog: dit kan zelfs levensreddend zijn! Een familielid van mij kreeg een hartstilstand in de auto, waardoor hij tegen een andere auto botste. Omstanders hadden direct in de gaten dat de bestuurder zijn bewustzijn had verloren en hebben snel gehandeld. In dit geval waren er gelukkig snel mensen ter plekke die konden reanimeren. Doordat zij direct actie hebben ondernomen en de hulpdiensten snel ter plekke waren, is dit gelukkig goed afgelopen.

Jaarlijks krijgen 15- tot 16 duizend mensen een hartstilstand. Het aantal reanimaties ligt op jaarbasis tussen de 7000 en 8000. Nederland telt inmiddels tussen de 60.000 en 80.000 AED-apparaten. Uiteraard is het positief dat er steeds meer bedrijven en particulieren zijn die beschikken over een AED. Maar helaas laat het onderhoud hiervan vaak te wensen over.

Uit een onderzoek van Medisol (een van de grootste AED-leveranciers in het land) bleek dat met ongeveer de helft van de apparaten iets mis was. Meestal werkten de elektroden niet meer (de levensduur hiervan is 2 jaar) of waren de batterijen (met een levensduur van 4 jaar) leeg. Vaak komt dit door onwetendheid of omdat men de hoge onderhoudskosten niet wil betalen. De aankoop van een AED is al een behoorlijke investering (gemiddeld 1200 euro) en bezitters denken vaak dat ze hierdoor voldoende beschermd zijn.

Onlangs heeft Medisol BV in samenwerking met diverse aanbieders van AED’s het initiatief AEDnazorg gestart. AED’s die ooit via Medisol zijn verkocht worden op die manier gratis van elektroden en batterijen voorzien na een inzet. Bekijk via www.aednazorg.nl of en hoe u in aanmerking komt hiervoor.

Het risico van slecht onderhoud is dat slachtoffers niet snel genoeg geholpen worden. Heeft u een AED of kent u iemand die er een heeft? Denk dan aan het belang van preventief onderhoud. Het kan het verschil maken tussen leven en dood. Ook voor hulpverleners is het frustrerend als ze hulp willen verlenen, maar dit simpelweg niet kunnen door niet-werkende levensreddende apparatuur.

Column door: Marly van Overveld


Geef een reactie