default-header

Pil

Columns

zaterdag 12 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

De superpil, of eigenlijk wordt die de polypil genoemd. Nieuw is die niet, al in 2003 probeerden ze die te pushen, en in 2008 nog een keer. De industrie doet nu een nieuwe poging. Eigenlijk is de polypil een drie-in-één-pil door zijn drie ingrediënten: bloedverdunner, bloeddrukverlager en cholesterolverlager. Die pil wordt gegeven aan mensen die nog gezond zijn. Daar schrik ik van. Een medicijn geven aan gezonde mensen. Wat héét? Eén medicijn? Nee, drie tegelijk. Het kan niet op. Een multipil voor de gezonde mens. Voor het geval die anders ziek zou worden…..

Zo ken ik er nog wel een paar. Als ik wist dat ik ging vallen, ging ik alvast op mijn knieën zitten. Dit is erger. Met zo’n pil ga je niet alleen op je knieën zitten, je kruípt de rest van je leven op je knieën. De bijwerkingen krijg je er immers gratis bij. Toch?

Om de pil te promoten wordt een Iraans onderzoek uit de kast gehaald. Daaruit zou blijken, dat het slikken van zo’n superpil wel zinvol en nuttig kan zijn. Toch heb ik daar zo mijn twijfels bij. Je wordt zo vaak bekogeld met allerlei onderzoek waaruit iets moet blijken. En later blijkt uit ander onderzoek weer het tegendeel, of iets heel anders. Uiteindelijk kun je niet anders dan met de nodige argwaan al die onderzoeken gadeslaan en er je eigen weg in vinden, lijkt mij. Al was het maar om de weg niet kwijt te raken.

Gewoon gezond eten en jezelf niet volproppen werkt veel beter, staat intussen voor mij althans wel vast. En vooral niet roken. Zou het misschien kunnen dat die turbopil vooral bedoeld is voor mensen die door willen blijven roken en de noodrem niet kunnen vinden bij het  Bourgondisch naar binnen kiepen van voedsel en ongezonde drank? Ik weet het niet. Ik denk maar zo: gezond eten en een gezonde levensstijl lijken me beter dan teveel vertrouwen te hechten aan een superpil.

Laat het gezond verstand zijn werk doen. Je voelt je beter, als je gezond leeft en eet. Toch?!

Column door: Henri Haenen


Geef een reactie