default-header
HomeNieuwsNieuwe techniek voor behandeling van etalagebenen spaart slagader

Nieuwe techniek voor behandeling van etalagebenen spaart slagader

zaterdag 28 november 2009, door Hartpatiënten Nederland

In haar proefschrift onderzoekt Suzanne Gisbertz een nieuwe operatietechniek (remote endarteriëctomie) voor patiënten met een afgesloten slagader in het bovenbeen en klachten van etalagebenen.

Bij deze nieuwe techniek wordt de oorspronkelijke slagader met een minimaal invasieve techniek van binnenuit schoongemaakt, waardoor de slagader behouden blijft.

In een gerandomiseerd onderzoek vergeleek Gisbertz de nieuwe techniek met de standaard-aanpak, een bypassoperatie in het been. Na drie jaar blijkt de slagader nog open te zijn in 47 procent van de patiënten die met via de nieuwe techniek geopereerd zijn, tegen 60 procent in de bypassgroep. Het verschil tussen beide groepen is niet significant.

Daarnaast onderzocht Gisbertz het weefsel van de aderverkalking in relatie tot alcoholconsumptie en hart- en vaatincidenten. Uit haar resultaten blijkt dat patiënten met vaatlijden die alcohol gebruiken minder vaak overlijden aan cardiovasculaire ziekten. Ook zien we dat van deze patiënten het weefsel minder ontstekingscellen en een minder vet laat zien. Dit is nooit eerder aangetoond.

16-12-2009, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Suzanne Gisbertz, Geneeskunde
Proefschrift: Remote endarterectomy for arterial occlusive disease Determinants for success
Promotor 1: Prof. dr. F.L. Moll
Promotor 2: Prof. dr. G. Pasterkamp
Copromotor 1: Dr. J.P.P.M. de Vries
Copromotor 2: Dr. G.J. de Borst

Bron: UU.nl


Geef een reactie