default-header
HomeNieuwsModeziekte

Modeziekte

Columns

dinsdag 13 december 2016, door Hartpatiënten Nederland

‘Vrouw allergisch voor bijna alles, inclusief haar eigen man’, las ik laatst op een nieuwssite. Een noodlottige Amerikaanse had een zeldzaam syndroom gekregen, waarbij haar voedselallergie zich dusdanig uitbreidde dat ze inmiddels in een geïsoleerde kamer leeft en alleen nog een paar familieleden om zich heen kan verdragen.

Vreselijk tragisch natuurlijk, maar het bericht leverde op sociale media veel hilariteit op. Alsof deze vrouw een goede smoes had gevonden om eindelijk van die vervelende echtgenoot af te komen: ‘Sorry schat, ik ben allergisch voor je!’

Die veronderstelling ontstaat natuurlijk niet zomaar. Het lijkt wel alsof tegenwoordig te pas en te onpas naar het woord allergie wordt gegrepen als men ergens geen zin in heeft. Bijvoorbeeld: ‘Ga je mee naar dat feestje van die collega vrijdag?’ ‘Nee, ik ben allergisch voor dat soort gedwongen gezelligheid’.

Vooral bij voeding wordt het woord steeds vaker onterecht gebruikt. Natuurlijk klinkt ‘ik ben allergisch voor schaaldieren’ heel wat minder aanstellerig dan ‘ik lust geen vis’. Maar aan de andere kant: als je een pietlut bent met eten, kom er dan gewoon eerlijk voor uit en verschuil je niet achter iets wat voor anderen een hele vervelende aandoening is. Zo las ik ooit dat een chefkok helemaal zat werd van al die mensen – met name vrouwen – die ‘opeens’ niet meer tegen gluten kunnen. Helemaal glutenvrij koken vergt namelijk nogal wat aanpassingen voor een kok: gluten zitten ook in sauzen en marinades en een verloren kruimeltje op een snijplank kan iemand al ziek maken. De chef zei: ‘Ik breng altijd eerst een mandje stokbrood en kijk stiekem of ze daarvan eten. Zo ja, dan weet ik dat ik niet al te veel rekening hoef te houden met die dieetwens’. Want dergelijk prinsessengedrag is niet alleen irritant voor de kok, maar ook vervelend voor mensen die écht niet tegen gluten kunnen. Zo vertelde een vrouw met coeliakie me eens dat ze vroeger altijd prima uit eten kon gaan, maar tegenwoordig steeds vaker met buikpijn terugkomt van een restaurant. Sinds glutenintolerantie een modeziekte is geworden, worden échte patiënten blijkbaar minder serieus genomen met hun dieetwens.

Kortom: stop met het misbruiken van het woord allergie, want daar worden veel mensen ‘allergisch’ van.

Column door: Marion van Es


Geef een reactie