default-header
HomeNieuwsMicrobelletjes met mega effect

Microbelletjes met mega effect

woensdag 20 januari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Onderzoek: Aanzienlijk groter effect van medicijnen onder invloed van microbelletjes

Onderzoek: Aanzienlijk groter effect van medicijnen onder invloed van microbelletjes
Met behulp van microscopisch kleine belletjes worden medicijnen aanzienlijk beter door het menselijk lichaam opgenomen.
Dit is mogelijk door de specifieke trillende bewegingen die deze minuscule belletjes maken tegen de wand van een bloedvat. Rik Vos, biomedisch ingenieur van het Erasmus MC, ontdekte deze specifieke beweging van de belletjes. Morgen promoveert hij op zijn onderzoek.
Van de microscopisch kleine belletjes was al bekend dat ze een rol kunnen spelen bij het op een specifieke plek in het lichaam afleveren van medicijnen. Medicijnen worden dan in de belletjes verwerkt, de belletjes komen via de bloedbaan op de juiste plek terecht (bijvoorbeeld bij een kankergezwel), waar ze met behulp van geluidsgolven tot barsten worden gebracht. Rik Vos deed voor zijn promotie nauwkeuriger onderzoek naar de exacte bewegingen van deze belletjes. Vos: “Ik zag toen dat, wanneer de belletjes met behulp van geluidsgolven in trilling worden gebracht, ze op een bepaalde manier tegen cellen aanduwen. Door deze druk blijkt de celwand beter doorlaatbaar te worden. Deze vondst biedt allerlei mogelijkheden voor toepassingen in combinatie met medicijnen.”

Wanneer deze belletjes worden gebruikt in een bloedvat, in combinatie met medicijnen, betekent dit dat de vaatwand op die plek beter doorlaatbaar wordt voor de medicijnen. Dit zorgt voor een aanzienlijk beter effect van die medicijnen. Op den duur zou dit ertoe moeten leiden dat met een lagere dosis medicijnen een even groot of zelfs groter effect van de medicijnen mogelijk is in de behandeling van een ziekte, bijvoorbeeld bij kanker. Omdat een lagere dosis gebruikt kan gaan worden, heeft de patiënt in de toekomst naar verwachting bovendien minder last van bijwerkingen.

Vos: “Er is steeds meer aandacht voor en behoefte aan mogelijkheden om hart- en vaatziekten en kanker lokaal in het lichaam te behandelen. De combinatie van contrastmiddelen en ultrageluid blijken lokaal voor een verhoogde opname van medicijnen te zorgen. De resultaten uit mijn onderzoek geven daarvoor nu een mogelijke verklaring.” Onderzoeken zoals die van Rik Vos leiden ertoe dat het Erasmus MC een rol speelt in diverse Europese projecten die zich richten op de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor de toediening van medicijnen. Een voorbeeld daarvan is het Europese project SONODRUGS (‘geluidsmedicijnen’) dat met behulp van een subsidie van de Europese Commissie in november 2008 is gestart.

Bron: Erasmus MC

 


Geef een reactie