default-header
HomeNieuwsLuisteren

Luisteren

Columns

donderdag 24 december 2020, door Hartpatiënten Nederland

Luisteren is wat steeds meer mensen in toenemende mate niet kunnen. Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om te luisteren. Maar als je nu ziet hoeveel mensen het verdommen om de coronaregels op te volgen, zakt je de broek af.

Luisteren bevat het element gehoorzamen. Een element van onderwerping, nederigheid en vooral ook solidariteit. Je onderwerpt je aan regels met het oog op iets groters en belangrijkers dan jijzelf. Je ziet nu een trend dat mensen het verdommen om oog te hebben voor anderen en het grote geheel. Die weigering wordt dan merkwaardigerwijs “recht op mijn eigen vrijheid” genoemd. Steeds meer mensen “hechten” aan dit soort vrijheid, dat ten koste van anderen gaat. Trump voorop, met een hele schare fanatieke fans achter hem. Maar ook in ons land weigeren mensen nog om te luisteren en zich te onderwerpen aan de regels die voor iedereen zouden moeten gelden. Vroeger heette dat: ikke-ikke-ikke-en de rest kan stikken. Nu noemen mensen dat “vrijheid”.

Onderzoek bracht aan het licht dat inmiddels tien procent van de treinreizigers weigert een mondkapje te dragen. Zodoende brengen deze mensen andere passagiers in gevaar. Het zal hen een rotzorg wezen. Als gevolg van dit asociale en ongezonde gedrag vermijden steeds meer mensen het openbaar vervoer.

Dat de overheid er niet in slaagt de regels te handhaven, helpt ook niet echt. Iedereen lijkt maar te doen waar die zin in heeft. Dat is natuurlijk niet zo: de meeste mensen zijn van goede wil en houden zich aan de regels. Maar een hardnekkige minderheid verstiert het voor iedereen en brengt op grote schaal de gezondheid van velen in gevaar. Logisch dat premier Rutte geen andere keus had dan het afkondigen van strenge maatregelen tot 19 januari.

De kern is dat mensen niet meer luisteren naar het gezag. Dat komt ook omdat dat gezag in toenemende mate is afgebrokkeld. De aanwijzingen uit Den Haag waren lange tijd onbegrijpelijk. Het kwam mensen voor dat er met twee maten gemeten wordt. Zo ontstond een werkelijkheid waarin we ons allemaal met de dag onveiliger gingen voelen. We dreigden in een situatie terecht te komen, waarin alleen het recht van de sterkste en de brutaalste geldt. Deze coronacrisis bracht meer dan alleen een dodelijk virus aan het licht. Heel wat mensen hebben geen gevoel voor discipline meer. Ze luisteren nergens meer naar. Wellicht zou herinvoering van de dienstplicht een goed idee zijn. Om mensen bij te brengen wat het nut van luisteren en gehoorzamen is. Ik weet niet hoe u hierover denkt, maar ik ben blij dat Rutte de zaak de komende weken op slot heeft gegooid.

Henri Haenen


Geef een reactie


Reacties (4)

 • H.Hekkers 24 december 2020

  Ben het “hart”grondig eens met Henri Haenen;vooral met de opmerking dat de dienstplicht weer in ere wordt hersteld..!!!

 • Arie van Vliet 24 december 2020

  Helemaal mee eens. fijn dat je het gevoel van velen op “papier” hebt gezet. Wellicht had daar een nog sterker argument bij kunnen staan: luistert u niet naar de corona regels, dan bent u mede verantwoordelijk voor de dood van velen en voor de nood waarin vele corona patiënten vechten voor hun leven en/of voor volledig herstel. Heeft u lak aan de corona regels, vraag dan geen medische hulp als u zelf corona krijgt of een andere ernstige ziekte of ongeluk.

 • P.A.Klein-Fransen 25 december 2020

  Ik ben blij dat ik uw schrijven over ongehoorzaamheid
  gelezen heb. Het is uit mijn hart gegrepen. Deze mensen Zouden
  een dag mee moeten draaien op de i.c.

 • Geert van Veen 15 januari 2021

  Ik ben het hartgrondig eens met de stelling in de collum van Henri Haenen. Hoewel het een stokpaardje van mij is zou de herinvoering van de dienstplicht – en niet een softe vrijwillige dienst – de vrijgevochten gemeenschap langzaam maar zeker weer in het gareel kunnen krijgen en daarmee onze echte vrijheid.
  Na een aantal weken waarin ‘militaire’ discipline hoog in het vaandel zou moeten staan zijn er natuurlijk legio mogelijkheden om een ‘sociale’ bijdrage aan de gemeenschap te leveren.