default-header
HomeNieuwsLa Dolce Vita

La Dolce Vita

Columns

zaterdag 12 oktober 2013, door Hartpatiënten Nederland

La dolce vita, Italiaans voor het zoete leven.

Deze zin kwam onwillekeurig bij mij op, terwijl ik zat te genieten van de mooie zomerse dagen. Het is niet voor niets dat de Italianen deze term gebruiken om het leven te beschrijven. Ze staan per slot van rekening bekend als de grootste levensgenieters van Europa. Toch is dat niet alleen het geboorterecht van de Italianen, ook wij mogen genieten van het leven.

Natuurlijk, Italië is een mooi land met meestal een fijne temperatuur en het eten is er lekker, maar dat is mijn mening, niet iedereen zal dat met mij eens zijn.

Volgens recente onderzoeken behoren de Nederlanders tot de gelukkigste volkeren van Europa, daar scoren we zelfs hoger dan de Italianen. Wat bepaalt dat geluk dan, wat heeft men gemeten? Nederland wordt nog steeds gezien als een verzorgingsstaat, met een hoge maatschappelijke standaard, wat nog altijd hoog wordt gewaardeerd door de inwoners.

Toch hoor ik weinig mensen om mij heen zeggen dat het leven zoet is. Wie heeft er dan gelijk?

De vraag is of het leven zo zoet is. Ik denk het niet. Het leven is niet zoet, net zomin als het zuur, of bitter, of een  en al ellende is.

Het leven is het leven. Het zit vol veranderingen en golfbewegingen, die alle bij het leven horen. Wij mensen plakken er etiketten op en deze bepalen of we ons prettig voelen of niet. Het is niet anders dan het weer, dat uiteraard een onderdeel van het leven is. Als het regent, vinden de meeste volwassenen dat vervelend, terwijl een jong kind het fantastisch vindt om nat te worden en in de plassen te stampen. Dan heeft het enorm veel pret, terwijl anderen zich groen en geel ergeren. Op een gegeven moment leert datzelfde kind dat regen vies is, dat het er ziek van wordt en zo verder. Toch is dat nog steeds dezelfde regen.

Kortom, het leven is zoals het is.

Gelukkig is er toch ook goed nieuws. Wijzelf kunnen bepalen of we van het leven genieten of niet. We hoeven niet stuurloos toe te kijken wat het leven ons te bieden heeft. Dus de Italianen zorgen er zelf voor dat ze het leven zoet vinden. Hoe meer wij met de golfbewegingen van het leven mee gaan, des te minder voelt het als een worsteling.

We kunnen het leven niet veranderen. We kunnen wel veranderen hoe wij naar het leven kijken. Als we zeggen dat het leven zoet is, doen we onszelf te kort. Wij zijn degenen die er voor kiezen er een feestje van te maken. Het leven is een feestje, maar we moeten zelf de ballonnen ophangen.

Ik wens u een dolce vita.

Column door: Jan Chin


Geef een reactie