default-header
HomeNieuwsKun je ook teveel sporten?

Kun je ook teveel sporten?

AandoeningBehandelingSporten en bewegen

woensdag 15 februari 2023, door Hartpatiënten Nederland

Kun je ook teveel sporten? Hoe meer mensen van middelbare leeftijd sporten, des te groter is de kans dat hun bloedvaten verkalken. En dan met name hun kransslagaders.

Al in 2008 ontdekten Duitse onderzoekers dat marathonlopers meer dan gemiddeld risico lopen op verkalking van de kransslagader. Cardioloog-in-opleiding Vincent Aengevaeren besloot het onderzoek hiernaar weer op te pakken, schrijft NRC.

De kransslagader voorziet het hart van bloed, het is gevaarlijk als juist deze slagader vernauwd of verstopt raakt. Dat kan leiden tot hartfalen of een hartinfarct.

Bij mannen komt kransslagaderverkalking vaker voor dan bij vrouwen. „Bij plotselinge hartdood tijdens het sporten gaat het zelfs in 92 procent van de gevallen om een man. Waarom dat zo is, is nog niet helemaal duidelijk”, aldus Aengevaeren in NRC. In januari publiceerde het wetenschappelijk tijdschrift Circulation de resultaten van een zes jaar durend onderzoek bij zo’n 300 sportende mannen tussen 54 en 60 jaar. „We zagen twee opvallende dingen”, vertelt Aengevaeren. „Hoe intensiever de mannen sportten, hoe meer hun kransslagaderverkalking in die zes jaar toenam – en ook hoe vaker we zagen dat hun plaques verkalkt waren.” Waarom dit gebeurde weet hij niet. Verder onderzoek blijft dus nodig.

Hartpatiënten Nederland is netwerkpartner van lifestyle4health

 

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?


Geef een reactie


Reacties (2)

 • W Maessen 17 februari 2023

  Goede middag
  Ook ik heb in de jaren 80 en 90 en 2000 vele hele en halve marathons gelopen.
  In 2017 kreeg ik de diagnose bundeltakblok….ik kwam met fietsen bijna niet meer vooruit laat staan met hardlopen. Daarna is er snel een stent geplaats i.v.m.. vernauwing van een bloedvat.
  Als ik toen had geweten dat zoveel sporten niet goed is ,had ik het wat rustiger aan gedaan.
  Na aanleiding van het verhaal is mij dit nu wel duidelijk.
  GR Willy M

 • J.D Beukers 18 februari 2023

  Overal waar het woordje “te veel” in past is ongezond. Dus ook te veel sporten kan ongezond zijn. Ik denk hierbij ook aan hartritme stoornissen.