default-header
HomeNieuwsKlachten over longcovid na vaccinatie onderzocht

Klachten over longcovid na vaccinatie onderzocht

AandoeningBehandeling

woensdag 24 januari 2024, door Hartpatiënten Nederland

Bijwerkingencentrum Lareb onderzoekt klachten over longCOVID-achtige verschijnselen na vaccinatie tegen corona. Dat zijn er nogal wat, en er zit volgens Lareb een patroon in. Lareb onderzocht 2.282 meldingen van langdurige klachten na entingen, waarbij een groep mensen met klachten als vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst en hartkloppingen. Die lijken op longCOVID. Lareb zocht vervolgens 78 van dit soort meldingen verder uit. Conclusie: het klopt dat dit soort longCOVID-achtige klachten bij een kleine groep mensen voorkomt na vaccinatie. Overigens is niet bewezen dat vaccinatie de klachten heeft veroorzaakt. Best kans dat een onopgemerkte corona-infectie meespeelde, aldus Lareb.

NRC beschrijft het lot van een jonge Limburgse vrouw, die tot haar vaccinatie in 2021 nergens last van had, maar nu in een rolstoel terecht is gekomen, snel uitgeput is en traag spreekt. Haar neuroloog in Roermond dacht dat het psychisch was en vanzelf over zou gaan. Niet dus.

Mensen die hierover klagen worden al snel als anti-vaxxer weggezet. Ze kunnen nergens terecht voor zorg. Lareb vindt dat er meer internationaal onderzoek naar dit verschijnsel nodig is.

Sinds de aftrap van de vaccinaties begin 2021 kregen ruim twaalf miljoen Nederlanders een eerste prik, en ruim vier miljoen een herhaalprik in de herfst van 2022. Bij de meeste mensen werd daardoor de kans op langdurige klachten na corona verkleind. Van de 254.000 klachten die sindsdien bij Lareb binnenkwamen over bijwerkingen, betroffen er 2.282 langdurige bijwerkingen van meer dan een half jaar, ontstaan na de prik. Van de 78 klachten die Lareb intensiever onderzocht, bleken zestien mensen niet meer in staat om te werken of de gewone dagelijkse dingen te kunnen doen. Er was bij hen sprake van onder meer chronisch moe zijn, hartklachten, benauwdheid, geheugenverlies, snel overprikkeld zijn.

 


Geef een reactie