default-header
HomeNieuwsKan hartfalen worden opgespoord met stemherkenning?

Kan hartfalen worden opgespoord met stemherkenning?

AandoeningBehandeling

maandag 25 maart 2024, door Hartpatiënten Nederland

Hartfalen leidt tot vochtophoping op verschillende plekken in het lichaam. Het verzwakte hart kan het bloed niet goed rondpompen, en dus ook het vocht niet goed afvoeren. Dat leidt ertoe dat door de ophoping van vocht in de longen het ademhalen moeilijker wordt – wat uiteindelijk kan leiden tot een acuut hartfalen. De patiënt moet dan in het ziekenhuis een infuus krijgen met een medicijn die het vocht alsnog afvoert.

Die ophoping van vocht is een sluipend proces. Je merkt het pas laat. Het blijkt nu mogelijk om via kunstmatige intelligentie veranderingen aan de stem door vochtophoping waar te nemen. In Maastricht en Barcelona wordt nu onderzocht of stemherkenning de vochtophoping ook écht op tijd kan ontdekken, waardoor de cardioloog medicatie kan voorschrijven en de ziekenhuisopname voorkomen wordt.

“We hebben te maken met een enorme druk op de zorg, bijvoorbeeld door personeelsgebrek en stijgende kosten”, aldus de Maastrichtse hoogleraar cardiologie Hans-Peter Brunner-La Rocca. Hij is samen met onder meer cardiologiecentrum Clinic Barcelona begonnen aan een onderzoek naar stemherkening. De onderzoekers testen de stemherkenning de komende periode bij 200 hartfalenpatiënten.  “Ik geloof dat we met digitale zorg grote stappen kunnen zetten om de zorg toegankelijk te houden. Als mensen thuis, met hun smartphone, hun ziekte betrouwbaar kunnen monitoren, hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis. Bovendien is stemherkenning voor de patiënt eenvoudig: hij of zij hoeft maar een paar zinnen uit te spreken en de app weet genoeg. Als de app aangeeft dat er toch iets aan de hand is, kan de arts snel en gericht in actie komen, bijvoorbeeld door het bijstellen van medicatie. Met naar schatting ruim 240.000 hartfalenpatiënten in Nederland kan het écht een verschil maken als je op deze manier het aantal ziekenhuisbezoeken vermindert én opnames voorkomt.”

 


Geef een reactie