default-header
HomeNieuwsHoe overleef ik de crisis?

Hoe overleef ik de crisis?

Columns

donderdag 12 april 2012, door Hartpatiënten Nederland

Het is natuurlijk niet uit te leggen waarom wij dieper in de toch al bijna lege buidel moeten tasten om onze recepten te betalen, terwijl er miljarden naar landen als Griekenland gaan. Het is niet uit te leggen waarom uitgerekend de banken met hun bonuscultuur die de crisis hebben veroorzaakt, door de belastingbetalers met miljarden gespekt worden. Want het gaat niet om de redding van Griekenland, het gaat om de redding van de banken die de Grieken verleid hebben tot het doen van dwaze investeringen. Die banken willen hun geld terugzien. Geld dat ze aan Griekenland hadden geleend voor luchtbelprojecten. De Grieken zelf worden van al die door Europa erin gepompte miljarden geen cent wijzer. Integendeel. De prijzen stijgen explosief, uitkeringen zijn gekelderd van 600 naar 450 euro. Bijna alle Grieken aan de bedelstaf kortom. En de enkele (super)rijke Grieken weten hun miljarden veilig achter het Zwitserse bankgeheim.

Geld pompen in een zwart gat betekent intussen een zware aanslag op ons eigen economisch systeem, dat er toch al niet florissant bijstaat. Bijna ieder van ons merkt dat in eigen beurs. Hoe platter die beurs, des te harder gaat ons hart kloppen en stijgt onze bloeddruk. Dit is niet goed voor onze gezondheid!

Stress is een van de voornaamste oorzaken – en misschien wel dé oorzaak – van hartproblemen. Waar de crisis toeslaat en bijna niemand nog begrijpt wat er gebeurt, slaat ook de stress toe. Hoe kunnen we daarmee omgaan? Hoe voorkomen we ernstige problemen met hart en vaten? Hoe verdrijven we onze eigen somberheid en depressie?

De basis onder de economische en vervolgens ook onze eigen persoonlijke crisis is gebrek aan vertrouwen. We vertrouwen het niet meer, we vertrouwen elkaar niet meer. En dan slaan angst, paniek en depressie wild om zich heen. Dan volgen stilstand en verlamming. Waar angst eenmaal de scepter zwaait, is de beer los. Dan volgt de ene panische beslissing op de vorige misslag en raken we van de regen in de drup. Angst is een slechte raadgever, zowel mondiaal als op persoonlijk niveau.

De enige remedie is het herwinnen van vertrouwen. Alleen vertrouwen kan ons redden. Ontspannen ademhalen, onder alle omstandigheden, in het hier en nu leven, het leven accepteren, want het is zo en niet anders. En vanuit deze acceptatie vertrouwen dat wát ons overkomt, ons ook móet overkomen. We leren ervan, hoe zwaar de lessen soms ook zijn. Vertrouw op het leven en accepteer verlies. Wie verlies weigert te accepteren om welke reden dan ook, blijft in toenemende stress leven en zet zijn of haar gezondheid op het spel. Wie niet kan verliezen, kan niet winnen. Door verlies te accepteren, herwin je je vrijheid!

Column door: Henri Haenen


Geef een reactie