default-header
HomeNieuwsHet zwakke geslacht

Het zwakke geslacht

Columns

maandag 28 september 2020, door Hartpatiënten Nederland

Vrouwen worden al eeuwenlang ‘het zwakke geslacht’ genoemd. Fysiek valt daar natuurlijk wat voor te zeggen: het is feitelijk waar dat vrouwen minder spierkracht hebben en in een gelijkwaardige sportieve competitie al snel het onderspit zullen delven, of het nu om voetbal of armpjedrukken gaat. Uitzonderingen daargelaten, uiteraard.

Maar op talloze andere gebieden zijn vrouwen juist sterker. Zo is bekend dat vrouwen beter kunnen leren op school, dat ze een sterker immuunsysteem hebben en dat ze langer leven dan mannen.
Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen meer kans hebben een humanitaire ramp te overleven. Wetenschappers vergeleken hiervoor de overlevingscijfers van verschillende rampen uit de geschiedenis, waaronder hongersnoden. En voor wie nu denkt dat die ‘hulpeloze’ vrouwen en kinderen natuurlijk als eerste gered werden (door dappere mannen): er overleefden ook meer meisjes dan jongens.

Ik zag laatst een demonstratie van een bevallingssimulator, waarbij mensen kunstmatig konden ervaren hoe het is om weeën te hebben. Afwisselend zag ik zowel vrouwen als mannen de proef op de som nemen. Steevast viel op dat mannen in elkaar krompen van de pijn, terwijl vrouwen op datzelfde punt hooguit hun tanden even op elkaar zetten. Voor zo ver ik weet is er nog geen simulator voor de pijn van een trap in je kruis, maar toch – ik denk dat ik weet op welk geslacht ik zou inzetten…

Tijdens de coronacrisis bleek nogmaals hoe sterk vrouwen eigenlijk zijn. Want hoe vaak wordt er niet afgegeven op vrouwen omdat ze niet bereid zouden zijn om hard te werken? De economie zou voornamelijk draaien op mannen. Toen het land plat kwam te liggen en de term ‘cruciale beroepen’ werd gelanceerd, bleek eens en te meer wie oververtegenwoordigd waren in die sectoren. Verplegers, kassamedewerkers, leerkrachten, journalisten: in al deze beroepsgroepen zijn de vrouwen in de meerderheid. En zij werkten allemaal zonder te piepen door om het land weer op de rit te krijgen – ondanks dubbele diensten en gevaar voor eigen gezondheid. Applaus voor het ‘zwakke’ geslacht!

Marion van Es


Geef een reactie


Reacties (1)

  • Harmen 4 augustus 2021

    Je publiceert alsof het feiten zijn. Het is jammergenoeg voor jou, je mening. En een aantal dingen kloppen ook niet.