default-header
HomeNieuwsGeen stoplichtsymbool op etiket

Geen stoplichtsymbool op etiket

vrijdag 18 juni 2010, door Hartpatiënten Nederland

BRUSSEL – Er komt geen stoplichtsymbool op verpakkingen van levensmiddelen te staan. Zo’n symbool had moeten aangeven of een product veel of juist weinig vet, suiker of zout bevat.

Het systeem had in heel Europa ingevoerd moeten worden, maar is door het Europees Parlement van tafel geveegd. De leden van het Parlement bestempelden het stoplichtsymbool als ’te betuttelend’. Consumenten zouden zelf prima in staat zijn om te bepalen wat ze wel of niet willen eten.

Het idee achter het stoplicht was dat consumenten in één oogopslag zouden kunnen zien of een product relatief veel of weinig ongezonde ingrediënten bevat. Zowel de Consumentenbond als de Hartstichting waren warm voorstander van het systeem. De Consumentenbond is zo teleurgesteld, dat de organisatie zich nu hard wil maken voor een stoplichtsysteem op nationaal niveau.

Volgens Europarlementariër Kartika Liotard, die zich heeft afgescheiden van de SP, heeft het Europarlement zich laten beïnvloeden door de levensmiddelenindustrie. Zij betreurt het dan ook dat het stoplicht niet in heel Europa op etiketten zal verschijnen.

Wat er voortaan wel op een etiket moet staan, is of het product vlees bevat dat afkomstig is van rituele slacht. Op sommige producten moet ook het land van herkomst worden vermeld.

Bron: Gezondheidsnet


Geef een reactie