default-header
HomeNieuwsFrieda 2.0 will be born

Frieda 2.0 will be born

AandoeningBehandelingBelangenbehartiging

zaterdag 10 juli 2021, door Hartpatiënten Nederland

Twee jaar geleden gingen wij in gesprek met de levenslustige Frieda Reuvers. Zij kreeg op haar veertigste een hartinfarct en dat was een schok. Maar na verloop van tijd ging de knop om, want Frieda vond zichzelf veel te jong om hartpatiënt te zijn. In ‘Hoe gaat het nu met?’ nemen wij poolshoogte en stellen de vraag hoe gaat het nu met… Frieda Reuvers.

‘Frieda 2.0 will be born!’ – met die woorden sloot de toen 40-jarige Frieda het gesprek af. Inmiddels is Frieda 42 en gaat het zo goed met haar dat zij richting Frieda 3.0 gaat. En dat is een welkome verademing voor de oud-ambulant hulpverlener in de gehandicaptenzorg, want zij besloot voor de beste versie van zichzelf te gaan: “Ik heb keihard aan mijzelf gewerkt en daar pluk ik nu de vruchten van!”

Medicatievrij bestaan

Terwijl Frieda nog aan het opkrabbelen is van haar hartinfarct, krijgt zij een burn-out. In eerste instantie is het een harde klap, maar later blijkt dat zij juist hierdoor vooruitkomt: “Mijn streven was om met een gezonde leefstijl van mijn medicijnen af te komen, omdat ik zo min mogelijk chemische rotzooi in mijn lichaam wil. Hiervoor ben ik onder behandeling geweest bij een Orthomoleculair Therapeut. Dankzij passende voeding, meer bewegen en het verminderen van stress, ben ik inmiddels 10 kilo afgevallen. Mijn bloeddruk is eveneens lager waardoor ik mocht stoppen met mijn bloeddrukverlagers. Ik slik alleen nog een bloedverdunner en ben ongelooflijk blij en trots op mijn prestatie.”

Daarnaast hoeft Frieda nog maar eens per jaar op controle bij de huisarts-verpleegkundige. Zij noemt het zelf een ‘APK’. Onder andere door haar hartinfarct, burn-out en prestatie an sich, is Frieda’s leven 180 graden gedraaid en zag zij eveneens in dat het leven dat zij leidde, eigenlijk niet bij haar paste: “Ik wil leven vanuit mijn essentie en doen waar ik oprecht blij van word. Momenteel volg ik de opleiding tot Holistisch Voedingscoach en houd ik me daarnaast bezig met het pimpen van tweedehands brocante/vintage meubels.”

Zij vervolgt: “Doordat ik zelf heb ervaren wat gezonde voeding met je doet, heb ik ervoor gekozen om mijzelf hierin te scholen zodat ik mijn ervaring en het geleerde kan delen met andere mensen. Het is zo belangrijk om lief te zijn voor je lichaam. Waar ik voor mijn hartinfarct een bourgondisch leven leidde in combinatie met veel stress, leef ik nu veel gezonder en daar voel ik mij prettig bij. Ik ben voeding gaan eten wat bij mijn constitutie past, ook ben ik meer gaan bewegen en heb ik waar mogelijk verschillende stressfactoren uit mijn leven verbannen. Ik leid steeds meer een leven dat bij mij past, zonder mijzelf daarin te overschreeuwen.”

Bewuster leven

Doordat Frieda bewuster en gezonder is gaan leven, gaat zij met stappen vooruit. Het grootste verschil met toen en nu is dat zij het vertrouwen in haar lichaam terug heeft. Hierdoor zijn ook haar angstklachten afgenomen en voelt zij zich absoluut geen hartpatiënte meer. Het is voor haar een ware overwinning: “Vanzelfsprekend ben ik mij ervan bewust dat hart- en vaatziekten een risico voor mij zijn aangezien ik familiair belast ben, maar daarom heb ik mijn leefstijl aangepast – om een herhaling te proberen voorkomen. Het beheerst niet meer mijn leven. Ondertussen blijf ik alert en luister naar wat mijn lichaam mij vertelt. Oftewel: ik leer luisteren naar het fluisteren van mijn lichaam zodat het niet hoeft te schreeuwen.”

En dat is ook hetgeen Frieda wil meegeven aan anderen. Vooral aan jongeren en vrouwen: “Steeds meer jonge mensen ontwikkelen een chronische ziekte en daarmee ook hart- en vaatziekten. Vrouwen krijgen er ook vroeger mee te maken. Ik vind het een zorgwekkend gegeven, want ook al is iemand bijvoorbeeld familiair belast, net zoals ik, het is naar mijn mening niet de enige meetellende factor; een gezonde leefstijl is net zo belangrijk! Maar ook een hormonale (dis)balans is van invloed, net zoals een goede darmflora en zelfs omgevingsfactoren. Alles is met elkaar verbonden. Vandaar ook dat ik voor een holistisch leven ben!”

Frieda ziet dan ook graag in de nabije toekomst een betere samenwerking tussen de reguliere en complementaire zorg: “De één is niet per se beter. Het is een wisselwerking tussen beiden en juist daarin kunnen zij elkaar aanvullen. En naar mijn mening hebben wij beiden nodig. Zelf zou ik graag nog meer willen betekenen voor jonge vrouwen die worden getroffen door een hartinfarct. Ik wil een inspiratiebron zijn. Voor nu richt ik mijn pijlen op mijn opleiding tot Holistisch Voedingscoach en hoop ik ondertussen mensen te blijven inspireren met wat gezonde en passende voeding voor iedereens gezondheid kan doen! Voor de geïnteresseerden ben ik te volgen op Instagram via @friedamaakthetmooi en @in_balans_met_frieda.”


Geef een reactie