default-header
HomeNieuwsEuropese primeur in Catharina Ziekenhuis: een flexibele stent die in ieder lichaam past

Europese primeur in Catharina Ziekenhuis: een flexibele stent die in ieder lichaam past

maandag 17 september 2018, door Hartpatiënten Nederland

Vaatchirurgen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven hebben voor het eerst in Europa een nieuwe techniek toegepast bij de behandeling van patiënten met een verwijde buikslagader (aneurysma). Bij twee patiënten met een complexe verwijding werd een nieuw type stent (buisje) in de buikslagader geplaatst om het bloedvat te verstevigen. Dit voorkomt dat de slagader scheurt.
 
De nieuwe stent is – in tegenstelling tot de huidige stents – herplaatsbaar. Na het plaatsen kan de stent weer ingeklapt worden om bijvoorbeeld enkele millimeters hoger of lager opnieuw uitgevouwen te worden. “We kunnen de stent dus zeer nauwkeurig plaatsen”, legt vaatchirurg prof. dr. Marc van Sambeek uit. Hij verwacht dat door deze stent het aantal heroperaties zal verminderen. “Nu is het nog zo dat bij 10 tot 15 procent van de patiënten in de jaren erna een heroperatie plaatsvindt”, zegt de vaatchirurg. “Hoeveel minder dat wordt is onderwerp van een groot Europees onderzoek.” Van Sambeek leidt dat onderzoek waaraan elf ziekenhuizen uit Duitsland, Spanje, Italië en Nederland deelnemen. De verwachting is dat de stent over enkele maanden ook beschikbaar komt voor andere ziekenhuizen.
 

Complexe anatomie

 
De nieuwe stent is speciaal gemaakt voor patiënten met een complexe anatomie. “De stent is inklapbaar, maar  kan ook tijdens het plaatsen in de slagader gebogen en gedraaid worden. Als het bochtig is in een slagader kunnen we meedraaien en de stent ook in een scherpe hoek plaatsen. Dat kan niet met de huidige stents.”
 

Modernste apparatuur

 
De producent van de stent, W.L. Gore, heeft voor het Catharina Ziekenhuis gekozen omdat het ziekenhuis beschikt over de modernste apparatuur om aneurysma’s te behandelen. Zo heeft Philips onlangs zeven operatiekamers voor hart- en vaatziekten voorzien van de allernieuwste apparatuur. “Met Philips hebben we de afspraak dat wij altijd over de meest geavanceerde up-to-date technologie en behandelapparatuur kunnen beschikken”, verduidelijkt Van Sambeek. “Die ombouwoperatie heeft de afgelopen maanden plaatsgevonden. We zijn dus weer klaar voor de toekomst. Tijdens de behandeling hebben we betere, scherpere beelden, we gebruiken minder straling en alle relevante informatie van de patiënt is letterlijk continu onder handbereik. Zelfs de kleinste vaatjes krijgen we haarscherp in beeld. En met resultaat, want daardoor kunnen we nieuwe vindingen blijven aanbieden aan onze patiënten in deze regio.”
 
 

Geef een reactie