default-header
HomeNieuwsEindelijk een prettig leesbaar en goed boek over cholesterol en statines!

Eindelijk een prettig leesbaar en goed boek over cholesterol en statines!

AandoeningBehandeling

woensdag 2 augustus 2023, door Hartpatiënten Nederland

Heel veel mensen zitten misschien wel onnodig aan de cholesterolverlagers. Dat is althans de mening van talloze kritische onderzoekers, wetenschappers en artsen, die de revue passeren in een prachtig nieuw boek “Cholesterol, de verkeerde vijand?” van de Belgische journalist Ben Vanheukelom. Bijna negen op tien mensen krijgen statines voorgeschreven zonder dat ze ziek zijn of een hartaanval hebben gehad. “Elke dag nemen anderhalf miljoen Belgen een statine om hun cholesterol te verlagen”, schrijft Vanheukelom. “1,3 miljoen statinegebruikers heeft geen hart- of vaatziekte.” Dat wil zeggen dat 88 procent van de Belgen statines alleen maar slikt om een eerste hartaanval te voorkomen. Hartpatiënten Nederland zette al vaker vraagtekens bij dit merkwaardig voorschrijfgedrag van artsen en cardiologen. Want helpt het wel? We gaan er in dit artikel op in. En zeggen al op voorhand dat het boek een echte aanrader is!

Vraagtekens

Vanheukelom (65) kwam de laatste tijd vaker mensen tegen die vraagtekens zetten bij statines. “Ik hoor steeds vaker leeftijdsgenoten die zeggen een hoog cholesterol te hebben. Ze vertellen dat ze de rest van hun leven daarvoor pillen moeten nemen. Anderen zeggen weer: ik ben gestopt, ik kon de bijwerkingen niet langer verdragen. Ze vragen zich dan bezorgd af of ze daardoor extra risico’s lopen. Ik besloot me in het onderwerp te verdiepen, wat uiteindelijk resulteerde in mijn boek.”

“Waar ik ook kom, mensen van mijn leeftijd hebben er allemaal mee te maken. Toen ik het ging napluizen ontdekte ik dat nogal wat wetenschappers en artsen al jaren waarschuwen voor de vaak ernstige bijwerkingen van statines. Het intrigeerde me.” Uit zijn onderzoek kwam het boek voort.

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.