default-header
HomeNieuwsEen op de zes Amerikanen overlijdt aan hoge bloeddruk

Een op de zes Amerikanen overlijdt aan hoge bloeddruk

dinsdag 9 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

Een op de drie Amerikanen heeft het en een op de zes overlijdt aan de gevolgen ervan. Toch zijn er nog steeds artsen die een hoge bloeddruk niet behandelen.

Dat blijkt uit een onderzoek waarover de Los Angeles Times bericht. Amerikaanse artsen en patiënten doen volgens het rapport bij lange na niet genoeg om hypertensie, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en beroerte, tegen te gaan. Veel artsen vertellen hun patiënten zelfs niet dat hun bloeddruk te hoog is, laat staan dat ze hen informeren over veranderingen in de levensstijl, zoals het eten van meer groenten en fruit en minder zout, afvallen en fysiek actiever zijn, om een lagere bloeddruk te bewerkstelligen.

Het aantal gevallen van hoge bloeddruk in Amerika heeft noodsituatie-achtige proporties bereikt, zegt dr. David Fleming, voorzitter van het Institute of Medicine dat het rapport uitbracht. ‘Hypertensie is gemakkelijk te voorkomen, eenvoudig te diagnosticeren en goedkoop te behandelen,’ zei hij op een persconferentie. ‘En toch heeft bijna 1 op de 3 Amerikanen een hoge bloeddruk en wordt 1 op de 6 sterfgevallen erdoor veroorzaakt.’

Hypertensie in 10 jaar met 25% toegenomen

Hypertensie is de afgelopen tien jaar toegenomen met 25%. En met de vergrijzing van de bevolking, zijn er intussen 73 miljoen Amerikanen met een te hoge bloeddruk. Het is de tweede belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak in dat land, na roken, en komt het meest voor bij Afro-Amerikanen.
‘Niet meer dan 35% van de mensen met hypertensie heeft het onder controle’, verklaarde dr. Corinne Huston van de Food and Drug Administration. ‘Als je maar lang genoeg leeft, krijg je bijna gegarandeerd hoge bloeddruk lijkt het. Maar dat is niet overal ter wereld zo. De omgeving waarin we leven heeft er dus heel erg veel mee te maken.’

Veel te zout eten

Restaurants maken het eten veel te zout. En vooral de supermarkten in de arme steden hebben vaak nauwelijks verse producten, al helemaal geen groenten, op voorraad. Bovendien lopen Amerikanen amper verder dan van hun huis naar hun auto en terug.
De meeste Amerikanen eten ongeveer de helft meer zout dan wordt aanbevolen. Als zij hun zoutinname zouden verminderen en meer groenten, fruit en magere eiwitten zouden eten, zou dat de hoeveelheid gevallen van hypertensie al met ongeveer 22% verminderen. En het zou bijna 17,8 miljard dollar in de kosten van de gezondheidszorg schelen. Over twee maanden zal het Institute of Medicine een strategie het licht doen zien om de zoutinname van Amerikanen te verminderen.

Afvallen helpt

Als Amerikanen met een te hoge bloeddruk 5 kilo zouden afvallen kan dat de prevalentie van hypertensie verminderen met 7% tot 8%. En een oefenprogramma om de fysiek inactieven actiever te krijgen zou de prevalentie laten dalen met 4% tot 6%.
Een ander belangrijk initiatief zou zijn om de verzekeringsmaatschappijen te overtuigen het eigen risico of de eigen bijdrage voor hypertensiemedicijnen te verlagen. Op dit moment is dat een belemmering voor de behandeling. Uit een recent rapport blijkt zelfs dat meer dan 25% van de behandelingen niet wordt ingevuld vanwege de eraan verbonden kosten.

Bron: Niernieuws.nl


Geef een reactie