default-header
HomeNieuwsEen ander perspectief

Een ander perspectief

Columns

maandag 13 april 2020, door Hartpatiënten Nederland

Welkom in de tweede uitgave van ons jubileumjaar. De vorige uitgave opende ik met de woorden: ‘Het is niet zomaar een jaar, voor ons is 2020 extra bijzonder, omdat wij ons 50-jarig jubileum vieren’. Inmiddels is 2020 ongetwijfeld een bijzonder jaar voor iederéén. Door de coronacrisis gaan we allerlei zaken en gebeurtenissen toch in een ander perspectief zien en relativeren. Ook verdwijnen bepaalde aspecten naar de achtergrond, omdat er op dit moment zoveel ergere en belangrijkere dingen gebeuren. Ons jubileum is daar een voorbeeld van. Ik heb al veel reacties gekregen van onze achterban, over dat het zo jammer is dat ons jubileumjaar zo begonnen is en ‘in duigen’ valt. Ik waardeer die reacties enorm, maar natuurlijk valt deze gebeurtenis in het niets bij alles wat er op dit moment in de wereld gebeurt. Zeker als je bedenkt dat er op dit moment zoveel mensen vechten voor hun leven, of de strijd inmiddels zelfs al hebben verloren. En denkt aan alle mensen die een dierbare moeten missen door dit verschrikkelijke virus.

In deze uitgave is er uiteraard uitgebreid aandacht voor deze bijzondere tijd, en de impact die dit heeft. Bijvoorbeeld op mensen die tot de kwetsbare risicogroep behoren, maar ook op onze ‘zorghelden’, die vanaf nu hopelijk nog veel meer gewaardeerd worden.

Natuurlijk valt er nog weinig te zeggen over het verloop van deze crisis. Toch vraag ik me stiekem een beetje af hoe de wereld eruit zal zien als deze bizarre tijd eenmaal achter de rug is. Durven we weer dichter bij elkaar te komen, of zijn we zo gewend aan de ‘social distance’ dat we hier juist weer aan moeten wennen? En blijven we met zijn allen wat socialer en meelevender? Hebben we meer over voor de medemens? Realiseren we ons meer dat we maar een ‘gast’ zijn op deze aardbol en gaan we hier bewuster mee om?

Onlangs las ik een mooi stukje over dit laatste. ‘The world continues its life and it is beautiful. It only puts humans in cages. I think it sends us a message: You are not necessary. The air, earth, water and sky without you are fine. When you come back, remember that you are my guests. Not my masters’.

Deze tekst sprak me zeer aan, en ik hoop oprecht dat we als mensheid beter en mooier uit deze ellende komen en dat we hier ook iets van leren.

Via deze weg wil ik mijn grote dank uitspreken naar onze donateurs. Helaas daalt het aantal donaties drastisch, maar donateurs die ons onvoorwaardelijk steunen, zijn belangrijker dan ooit! HARTelijk dank daarvoor! Als blijk van waardering is het jubileumcadeau bijgevoegd, het edelstenen hartje. Meer hartjes bestellen om de collectie uit te breiden of cadeau te doen? Kijk op:

www.hartpatienten.nl/edelsteen of bel 085 081 1000.

Sterkte in deze bizarre tijd, en blijf gezond!

Column door: Marly van Overveld

Voor meer columns van o.a Marly van Overveld klik hier


Geef een reactie