default-header
HomeNieuwsDure bloedverdunners zijn niet beter dan goedkope aspirines voor hartpatiënten die een stent kregen

Dure bloedverdunners zijn niet beter dan goedkope aspirines voor hartpatiënten die een stent kregen

woensdag 5 september 2018, door Hartpatiënten Nederland

Een grootschalig wetenschappelijk onderzoek van het Jessaziekenhuis en de Universiteit van Hasselt heeft aangetoond dat dure bloedverdunners niet beter zijn dan een klassieke aspirine, als nabehandeling bij hartpatiënten die een stent kregen.

Een grootschalig wetenschappelijk onderzoek van het Jessaziekenhuis en de Universiteit van Hasselt heeft aangetoond dat dure bloedverdunners niet beter zijn dan een klassieke aspirine, als nabehandeling bij hartpatiënten die een stent kregen. Volgens dokter Pascal Vranckx, die het onderzoek in ons land heeft geleid, komt dit onderzoek de zorgkas ten goede: “Omdat aspirine 20 keer goedkoper is dan dure bloedverdunners.” De resultaten van de studie worden in het gerenomeerd vakblad “The Lancet” gepubliceerd.

Bij bepaalde hartoperaties wordt er een stent geplaatst. Een buisje dat ervoor zorgt dat het bloed blijft stromen. “Wat wij zien is dat het bloed begint te klonteren, waardoor de doorgang op termijn moeilijk wordt”, zegt cardioloog Pascal Vranckx. Deze patiënten krijgen na operatie medicatie toegediend om bloedklontering te voorkomen. Meestel is dat een dure bloedverdunner in combinatie met aspirines.

Lees verder op: vrt.be

 

 


Geef een reactie