default-header
HomeNieuwsDoe mee met de Nationale Cholesterol Test!

Doe mee met de Nationale Cholesterol Test!

AandoeningBehandeling

vrijdag 6 januari 2023, door Hartpatiënten Nederland

Hoogleraar Cardiologie Leonard Hofstra is woensdag 4 januari begonnen met een interessant onderzoek: de Nationale Cholesterol Test. Onder meer via onze stichting roept hij mensen op daaraan mee te doen.

Wat is er aan de hand? Met name de kersttijd is volgens Hofstra desastreus voor het cholesterolgehalte in ons bloed, door het vele en vette, suikerrijke eten en nuttigen van alcohol. Daarnaast word je er snel dikker van, en het duurt maanden om daar weer van af te komen, aldus Hofstra.

Van eventjes te veel cholesterol word je niet ziek, maar als het lange tijd aanhoudt, is het beter statines te slikken. Maar dan wel in combinatie met een gezonde leefstijl. Omdat alleen bouwen op een gezonde leefstijl in onze samenleving, waar overal eten om ons heen is, bijna niet vol te houden is, is medicatie vaak noodzakelijk. “Maar dan wel in combinatie met gezonde voeding, dan kan de medicatie laag gehouden worden en zijn er minder bijwerkingen”, legt Hofstra uit.

Hij wil graag weten hoe Nederlanders hierover denken. Vandaar dat hij de enquête ontwikkelde. Met de oproep daaraan mee te doen.

Zoals bekend staat Hartpatiënten Nederland kritisch jegens het slikken van cholesterol medicatie. Met name vanwege de vele bijwerkingen, zoals het veroorzaken van diabetes. Althans er zijn onderzoekers die dit stellen. Wat vindt u van statines, gebruikt u ze, of juist niet. “We hopen dat ook mensen die kritisch staan jegens het slikken van cholesterolverlagers een tegengeluid laten horen in onze enquête”, legt Hofstra uit. “We willen dat kritische mensen zich gehoord voelen, ze krijgen in het onderzoek de ruimte om hun mening te geven.”

Meedoen aan de enquête kost ongeveer een kwartier. Wilt u meedoen? Klik dan hier.

"*" geeft vereiste velden aan

Wat vindt u ervan dat HPNL meewerkt aan de enquête van Leonard Hofstra?*

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?


Geef een reactie


Reacties (9)

 • m. zorge 6 januari 2023

  Ik heb gedeeltelijk meegedaan aan de cholesteroltest, maar ben gestopt omdat ik op een aantal vragen geen antwoord kon geven waardoor ik niet verder kon met de test.

 • Wil Vugts 6 januari 2023

  Ik was aan de vragen begonnen maar na een aantal vragen gestopt omdat sommige vragen erg ingewikkeld zijn. ( medische terminologie)

 • Leon Vrins 6 januari 2023

  Zeldzaam knullig, deze vragenlijst. Vele onzinnige vragen, verkeerd gestelde vragen en hier en daar onverhulde vooringenomenheid. Weg ermee, regelrecht in de kliko…..

 • M.Koning 7 januari 2023

  Helaas kon ik bij sommige meerkeuze antwoorden geen antwoord vinden wat op mij van toepassing was, dan moet je dus met ja of nee antwoorden, welke beiden dus niet kloppen…

 • W.T. Bruining. 10 januari 2023

  Ben na 10 minuten gestopt met de vragen. Vond ze niet representatief. Was te veel ja of nee, terwijl je ook kunt twijfelen. Bovendien kun je niet in percentages aangeven of je denkt of je een beroerte of hartinfarct kunt krijgen. Een mens is geen machine. Al leef je nog zo gezond, het kan je overkomen.

 • Jacques jannsen 12 januari 2023

  Nogal wat vragen die ik niet goed kon beantwoorden, omdat ik daar onvoldoende kennis voor heb.

 • Leon Vrins 31 januari 2023

  Dat een hoog cholesterolgehalte zou leiden tot hart- en vaatziekten is gewoon een aanname die niet waargemaakt kan worden. Ga maar na. Hoe lang duurt het voordat atherosclerose zichtbaar wordt?
  Een proces van vele jaren. Als niet over die zelfde periode het cholesterolgehalte wordt gemeten kan gewoon niet vastgesteld worden of er sprake is van correlatie, laat staan van een causaal verband.
  Gelukkig is er één groep van wie wel bekend is dat ze vanaf de geboorte een ongewoon hoog cholesterolgehalte hebben, o.c. de mensen met familiaire cholesterolemie (F H)
  En laat nou het overgrote deel van die groep een hoge leeftijd bereiken met schone vaten….!
  Conclusie: kan ieder voor zich bedenken.